Alates 2007. aastast Keskerakonna peasekretäri ametit pidanud Priit Toobal on üks Eesti skandaalsemaid poliitikuid. Seda tõestab fakt, et viimase viie aasta jooksul on ta olnud peategelane neljas suures skandaalis, mille tulemusel on kolm Eesti kohtuastet ta kriminaalkorras süüdi mõistnud.

Kas see pika peale väsitavaks ei muutu, et Sa pidevalt negatiivse kangelasena oled presenteeritud?
Ei. Võib-olla alguses ta natuke häiris, kuna ma polnud nii suure tähelepanuga harjunud.

Mis päev see oli, kui Kapo Sinu kodu läbi otsis?
Üsna hästi mäletan selle päeva hommikut. See oli 2011 6. jaanuar, kolmekuningapäev. Väljusin oma kodust kolmanda korruse korterist ja all esimesel korrusel ootas Kaitsepolitsei ametnik. Sellel hommikusel kohtumisel tehti mulle väga selge ettepanek: kui ma aitan koguda Edgar Savisaare vastu komprat ja olen nõus nendega koostööd tegema, siis nad ei pea tulema erakonna bürood läbi otsima ega minu kodu läbi otsima. Et kui ma olen nõus tegema selleks kõik, et Edgar Savisaar erakonna esimehe ja linnapea kohalt kõrvaldada, siis nad jätavad minu rahule.

Mis Sa vastasid?
Tegelikult küsiti isegi veel täpsemalt, et kas Edgar tegelikult ikka Moskvast raha tõi ja kas sellest minu kätte ka midagi jõudis, mis ma erakonna kassasse pidin viima. Ja kuna ma tean täpselt, et Edgar Savisaar ei küsinud erakonnale Venemaalt raha, järelikult ei saanud jõuda ka ühtegi senti erakonna kassasse, siis mul ei olnud võimalik nendega koostööd teha.

Mis tunne on kui Su kodu läbi otsitakse?
Väga ebameeldiv. Ma mitte kellelegi ei soovita seda. Läbiotsimine on väga sarnane sellele, mis toimub kriminaalfilimides. Kõik sahtlid, kõik raamatud, kõik isiklikud asjad kuni voodipesuni välja vaadatakse ühe kaupa läbi. Minu roll oli lihtsalt vaadata, mis seal ruumis toimus. Minu läbiotsimine toimus nii Tallinna kui ka Viljandimaa kodus ning kestis kokku üle 24 tundi. Vahepeal ei antud meile võimalust puhata ega magada ega süüa. Oleks ma teinud koostööd Kapoga, oleks mind rahule jäetud.

Kelle huvides Kapo tegutses Sinu arvates?
Väga palju räägitakse sellest, et Kapo on ühe või teise erakonna käepikendus. Mingis osas vastab see ka kindlasti tõele. Kui 2003. aastal Res Publica tuli võimule, pidasid tollased Res Publica juhid väga oluliseks seda, et saaks õiguskaitseorganid enda kontrolli alla.

Nii, et Sa kahtlustad, et Urmas Reinsalu käsi on siin mängus?
Väga paljud tema tolleaegsed lähikondlased ja ka juristid ja prokurörid ütlevad seda sama, mis mina praegu: alates 2003. aastast on selles valdkonnas olukord käest ära.

See on Sul selline osav taktika hakata teisi süüdistama. Usud Sa päriselt seda?
Ma usun päriselt seda, sest ma olen omal nahal seda tunda saanud.

Sa oled kriminaalkorras karistatud. Arvad Sa, et ebaõiglaselt?
Ma ei tunnista ennast süüdi. Ma kavatsen edasi kaevata Euroopa inimõiguste kohtusse.

Võib-olla Sa ei tunne sellepärast ennast süüdi, et Sa ei tegutsenud eraisikuna erakonna rahaasju ajades, vaid erakonna sõdurina. Kas Sa ei tunne, et Sind erakonna poolt veidi ära kasutati?
Ma ei tunne ennast üldse süüdi. Ma ei tunnista neid tegusid, mis on mulle ette heidetud.

Mis Sa ütled neile inimestele, kes ütlevad, et Sind pandi erakonna poolt tanki?
Nad ei pea selle pärast muretsema, ma olen kõik otsused ise teinud. Vastutan kõikide tegude eest ise, mida ma olen teinud. Keegi erakonnast ei ole püüdnud mind tanki suruda. Ma olen ise piisavalt kõva mees olnud, olen ise saanud oma otsuseid langetada.

Kui palju Sa nägid ette, et sellest, et Sa tahad saada Erakondade Rahastamise Järelvalve Komisjoni liikmeks nii suur kära tõuseb?
Kindlasti ma teadsin ette seda, et on inimesi, kellele see ei meeldi. Mul on hea meel selle üle, et see läks väga valulikult. Järelikult on põhjust mind seal karta ja ma ootan põnevusega esimest koosolekut.

Sa nädalavahetusel kirjutasid justiitsminister Urmas Reinsalule seoses Erakondade Rahastamise Järelvalve Komisjoni asjaga ühe väga vihase kirja. Sa tuletasid talle meelde, et a) ta ei ole Lennart Meri ja b) et ta on IRLi juhtimises. Miks Sa teda nii isiklikult ründad?
Sest tema ütles isiklikult minu kohta. Ma ütlesin selles kirjas ka, et ei ole mõtet minna poliitikas isiklikuks. Tema kirjutas, et ta hakkab Toobali pärast muutma seadust. Ja paneb kogu ministeeriumi selle heaks tööle. Loomulikult tema ähvardus oli isiklik. Selle peale siis ma tuletasin oma peas meelde, mis mul Reinsaluga meenub. Ja see ka kirja pandud sai. Ma ei ütleks, et see kiri tuli vihane. Mulle tundus endale, et mul lihtsalt sulg jooksis. Ju neid asju oli palju, mis mulle Reinsaluga meenuvad.

Miks Sa nii hirmsasti vaenad teda?
Ma ei vaena. Kõik on ju tõsi, mis ma kirja panin.

Kas Sulle ei tundu, et lihtsam oleks järelvalvekomisjoni mitte minna lihtsalt selleks, et inimesed ei lärmaks ega kujutaks endale ette, et küll see Toobal on üks paha mees?
Ega see ei olnud minu enda mõte komisjoni minna. Enn Eesmaa küll ütles ühes intervjuus, et Toobal ise tahtis komisjoni minna, küll ta käis seda Savisaarele rääkimas. Ei olnud nii. See oli üks Keskerakonna büroos toimunud nõupidamine, kus minu algne ettepanek oli see, et komisjoni tööd võiks jätkata tänane komisjoni liige Tõnis Mölder. Erakonna aseesimehed olid need, kes tookord arvasid, et ei, meil on sinna vaja inimest, kes asja süvitsi, detailideni tunneb. Nad tegid ettepaneku, et mina võiks komisjoni kuuluda, ma ei olnud selle vastu.

Ega keegi ei kahtlegi selles, et Sa erakondade rahastamist väga hästi ei tunneks. Küsimus on lihtsalt selles, et kõlab pisut robustselt, et Sa oled ise saanud karistuse selle eest, et erakonna rahaasju on aetud mitte kõige seaduspärasemalt. Sulle endale ei tundu, et siin on konflikt?
Ei. Ma arvan, et ma olen tõesti sel teemal pädev kaasa rääkima. Et see kisa nii suureks on läinud, annab mulle meelekindlust. Täna ma peaaegu et ise teeks selle ettepaneku, et sinna komisjoni minna.

Kas Sinu puhul on kohatu tuua paralleele Silver Meikariga, kelle karjäär on olnud mõnevõrra sarnane ning kes ühel hetkel otsustas, et ta ei varja enam erakonna rahaasju ja tuli kogu jutuga lagedale?
Ma Silverit isiklikult ei tunne. Ma tõesti ei tea, mis tol ajal oli tema motivatsioon. Ma ei tea, kas ta rääkis tõtt. Ma ei tea, kas Kristen Michal rääkis tõtt. Minu käest peab küsima Keskerakonna asju, mitte Reformierakonna asju. Aga kui ma hakkan tööle Erakondade Rahastamise Järelvalve Komosjonis, siis võtame ette need küsimused, mida tol ajal arutada ei tahetud.

Minu küsimuse mõte oli see, et äkki paari aasta pärast Sul viskab ikkagi üle erakonna teenimine ja Sa otsustad, et kõik, räägin suu puhtaks.
See töö meeldib mulle ja mul ei ole midagi sellist rääkida, mis kedagi kuidagi kahjustama peaks. Kindlasti on mul väga huivatavaid teadmisi erinevatest erakonna ajaloo perioodidest. Ma vahel teen ikka nalja kolleegidele, et vaadake, mul on, mida raamatusse kirjutada.

Kas Sa oled erakonnale nii ustav sellepärast, et kui kõigub Savisaare tool, siis kõigub ka Sinu tool?
Ma tean, et ma olen ka muudeks töödeks võimeline kui erakonna peasekretäri amet. Kui ei ole probleeme erakonna juhtimises, siis ma ei näe põhjust, miks ma peaks loobuma oma tööst.

Kellelegi ei meeldi, et teda iga päev sõimatakse. Võib-olla see põhjus?
Ei ole asi nii hull midagi. Ei sõimata iga päev siiski.

Kas on üldse mingi teema, mis Sind võiks endast välja ajada?
Ei, ei ole. Vastan kõigile küsimustele hea meelega, nii et laske aga käia.