Kutsekeskkooli direktor Margus Ojaots ütles ajalehele Sakala, et vargused algasid 2000. aasta algul.

Kokku kandis pearaamatupidaja Reet Tooding 47 korral kooli raha väikeste summadena oma arvele, mille ta selleks otstarbeks avanud oli.

Ojaotsa sõnul ei pandud vargust pikka aega tähele just seetõttu, et tegemist oli väikeste summadega ning kooli juhtkond usaldas juba kümme aastat töötanud raamatupidajat.

Esimesed kahtlused tekkisid, kui 2000. aasta raamatupidamise kokkuvõttes ilmnesid väikesed ebakõlad, ehkki puudujääki ei paistnud olevat. Selle tõttu kirjutas Tooding töölt lahkumise avalduse.

Riisumise avastas eelmise aasta novembrist raamatupidamisteenust osutama palgatud audiitorfirma tänavu varakevadel.

Ojaots ütles, et on endise raamatupidajaga vargusest rääkinud ja viimane ei eitanud seda. Oma tegu ta millegagi põhjendada ei osanud. Direktor lisas, et tema teada on Tooding ka politseile kõik üles tunnistanud ning alustanud osade kaupa raha tagastamist.

Tooding ise keeldus seda teemat ajalehele kommenteerimast.

Ojaotsa kinnitusel on pärast riisumise ilmsikstulekut kontrolli raamatupidamise üle kõvasti tõhustatud. Nii näiteks kontrollib raamatupidamisteenuse osutaja töö iga aasta lõpul üle teine audiitor.

“Aga sel ajal, kui riisumised aset leidsid, ei olnud audiitor kohustuslik,” nentis ta.

Haridusministeeriumi nõuniku Tarmu Kurmi teada pole varem selliseid kuritegusid ilmsiks tulnud.

“On olnud juhtumeid, kus kooli juht on eksinud, kuid meie teada pole kooli töötajad varem sellise vargusega vahele jäänud,” ütles Kurm.