Delfi palus kultuuriministeeriumi kohustusliku kirjanduse nimekirja kohta kommentaari raamatukoguhoidjate ühingu rahvaraamatukogude komplekteerimise töörühma juhilt ja Rapla Keskraamatukogu komplekteerimisosakonna juhatajalt Tiina Talvetilt, kes aga ütles, et nende raamatukogul vastavat nimekirja veel ei ole.

“Rapla keskraamatukokku ega raamatukogude portaali pole ametlikku nimekirja tulnud,” ütles Talvet. “Ma ikka loodan, et meile tuleb ametlik nimekiri koos ametliku selgitusega,mida ma täpselt pean tegema, aga praegu mul seda ei ole.”

“Raamatute nimekiri on asja juures ainult üks ja väiksem osa,” selgitas Talvet. “Nimekirjast teeb igaüks vastavalt oma rahale kahtlemata mingi valiku, aga minu kui komplekteerija jaoks teeb väga palju raskemaks asja see, kuidas ma pean hakkama selle jaoks eraldi arvestust pidama — kas aasta kaupa, kuu kaupa, nädala kaupa, eksemplari kaupa, nimetuse kaupa?”

Kultuuriministeerium eraldab 2012. aastal rahvaraamatukogudele ligi 1,6 miljonit eurot, sellest 800 000 eurot on mõeldud Eesti autorite auhinnatud teoste ja kultuuriajakirjanduse ostmiseks.

Kultuuriministeeriumi raamatukogundusnõuniku Meeli Veskuse sõnul on riigi ülesanne tagada, et kõigil inimestel oleks võimalik lugeda kultuuriajakirjandust ja Eesti kirjanduse paremikku.

Riigipoolse teavikute toetuse kasutamise 50 % ulatuses määravad kindlaks Kultuuriministeeriumi ja maakonnaraamatukogu vahel sõlmitavad lepingud. Teavikute toetuse kasutamisel arvestatakse raamatukogude teeninduspiirkonna suurust, samuti sihtgruppe, näiteks kooliga ühes hoones asuv raamatukogu peaks auhinnatud raamatute hulgast soetama rohkem lasteraamatuid. Toetuse sihipärast kasutamist jälgib maakonnaraamatukogu.