Haiglasse toimetatutest enamiku olukord on tõsine, teatas politseiameti pressiesindaja.

Mürgist puupiiritust joonud hukkunute arv võib veelgi suureneda. Esmaspäeval lisandunud kannatanute puhul on tegemist täiesti uute juhtumitega.

Pärnu haigla kiirabiosakonna juhataja Külvar Mand surnute arvu ei öelnud, kuna täpne info Tallinna ja Tartu haiglatest polnud Pärnusse veel jõudnud. Politsei andmetel oli kell 20.00 puupiirituse joomise tõttu hukkunud 25 inimest.

“Oleme olukorda kontrollinud, teinud patsientide heaks maksimaalse ning seda teades on personali psühholoogiline taust küll väsinud, kuid pigem positiivne,” sõnas Mand. “Kõik patsiendid, kes meile elusatena jõudsid, said maksimaalse abi.”

Mandi sõnul oli olukord väga tõsine.

“Sellist kogemust ei saa paljud arstid kogu praksise jooksul,” ütles ta.

Pärnu haigla pole varem vajanud nii laialdast abi teistelt Eesti haiglatelt, kuid koostöö sujus Mandi sõnul väga hästi.

Pühapäeval ja esmaspäeva öösel haiglasse toimetatud inimestest enamiku mürgitus on tõsine, osa kannatanuid viis helikopter Pärnust edasi Tallinna Mustamäe ja Pelgulinna haiglasse ning Tartu ülikooli kliinikumi, ütles Pärnu politsei pressiesindaja BNS-ile.

Pärnu politseiprefektuur alustas juhtumi asjaolude selgitamiseks kriminaalmenetlust, mille käigus on hetkel kahtlustatavana kinni peetud neli inimest.

Pärnu linnas ja maakonnas on politsei teinud kokku üheksa läbiotsimist ja on leidnud salaalkoholi, suure koguse maksumärkideta sigarette ning ühe arvatava salaalkoholi villimise tehase, teatas Pärnu politsei pressiesindaja BNS-ile.

Indrek Raudjalg ütles, et üks kannatanutest on inimene, keda politsei kahtlustab puupiirituse müümises ja kes ise jooki tarbis. “Politsei andmeil käis joogi turustamine nii Pärnu linnas kui maakonnas,” lisas Raudjalg. Maakonnas salaalkoholi müügiga tegelenuid politsei veel otsib.

Surma ja rasket mürgistust põhjustanud alkohol oli villitud tavalistesse plastmassist pooleliitristesse karastusjoogi pudelitesse, teatas politsei.

Metanool on tugev mürk — viis kuni kümme milliliitrit metanooli põhjustab inimesel ägeda mürgistuse, mõnikord nägemise kaotuse, 30 milliliitrit on surmav.

Pärnumaal pühapäeval vähemalt kaheksa inimest tapnud mürgine puupiiritus ei olnud pärit ühelt peolaualt, vaid levis üle kogu maakonna, kinnitas siseminister Tarmo Loodus pühapäeva hilisõhtul BNS-ile.

“Inimesi toodi haiglasse Häädemeestest ja Pärnust,” ütles Loodus BNS-ile. “See ei olnud üks peoseltskond.”

Looduse sõnul on tegemist Eesti viimaste aastate tõsisema õnnetusega.

Juhtunu on Eestis pretsedent, ütles sotsiaalminister Eiki Nestor pühapäeval BNS-ile. “See on kole lugu küll,” sõnas Nestor. “Loodan, et politsei jõuab asja jälile… Meie süsteemid töötavad, on ka välja kutsutud kopter,” lisas ta.

Pärnusse sõitsid Tallinnast ja Tartust reanimobiilid, et osutada abi kohalikele arstidele. Pärnu haigla toimetas kuus inimest nende üliraske seisundi tõttu edasi Tallinna ja Tartu haiglatesse.

Tallinna kiirabihaigla peaarsti asetäitja Raul Adlas ütles BNS-ile, et probleem puupiiritusest tingitud mürgitusega käib aeg-ajalt üle Eesti, kuid nii tõsist juhtumit tema ei mäleta.

“Dialüüsi ehk verepuhastusaparaadid on vaid Tallinna ning Tartu haiglates, ilma nende abita, võivad inimesed surra,” sõnas Adlas.

Pärnu haigla kiirabiosakonna juhataja Külvar Mand ütles pühapäeval BNS-ile, et kiirabil on ülikiire päev, suure arvu väljakutsetega. “Appi tulid kaks brigaadi Tallinnast ning kaks Tartust, töös on kõik viis Pärnu brigaadi, lisaks kolm maakondade oma.”

Pärnu politseiprefektuur palub kõigil, kes on kahtlase päritoluga alkohoolseid jooke ostnud, hoiduda nende tarvitamisest.

Politsei ootab igasugust informatsiooni, mis abistab surmavaks osutunud joogi müügikoha väljaselgitamisel, Pärnu politseiprefektuuri telefonil (044) 76 689 või (044) 66 527. Samadelt telefonidelt saab ka informatsiooni hukkunute ja kannatanute isikute kohta.