Lõpuks suundus Treiman Tartu ülikooli kliinikumi nakkushaiguste kabinetti, kus oli siiski piisavalt vaktsiini varutud ning süst sai tehtud, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Minul pole veel kõige suurem häda, sest eelmine, (järjekorras — toim) teine süst tehti mulle mullu 30. aprillil,” rääkis Treiman. Nimelt määrab vaktsinatsiooniskeem, et esimesed kaks süsti tuleb teha kuuajase vahega, kolmas aga aasta hiljem. Seega on nüüd tõsises mures inimesed, kellel on aasta möödunud kahe süsti tegemisest, kuid kes ei leia nüüd enam kusagilt vaktsiinidoosi.

“Ka meieni on jõudnud inimeste mure puugivaktsiini teemal,” möönis ravimiameti bioloogiliste preparaatide osakonna juhataja Agu Teeveer. Tema sõnul on põhjus selles, et vaktsiini Encepur tootja, keda esindab Eestis MediNet International, keskendus hoopis suurtele Kesk-Euroopa turgudele ega ole tänavu Eestisse toonud ühtegi vaktsiinidoosi.

Mis põhjusel pole tootja Encepuri vaktsiini Eestisse saatnud, ei osanud MediNeti esindaja Krista Soobik seletada. Firma juhti Anu Adermanni ei õnnestunud aga Päevalehel eile kätte saada.

Puukidega võitlemiseks on seni Eestisse toodud peale Encepuri ka teist vaktsiini Ticovac. Ent nõudlust ei suuda ka see ravim nii kiiresti täita. “Vaktsiinide tootmine on väga pikaajaline protsess, umbes 11 kuud,” märkis AS Oriola tootespetsialist Siiri Hein, Ticovaci esindaja Eestis.

“Suured tootjad ei ole eriti huvitatud tootmisest väikestele turgudele,” selgitas vaktsiinipuuduse probleemi tagamaid ravimi-ameti osakonnajuhataja Teeveer. Tema sõnul on Lääne-Euroopas veel kallimad ravimihinnad ning ravimite Ida-Euroopa riikidesse transportimine pole lihtsalt ettevõtetele kasulik. “Samas puuduvad seaduses hoovad, mis kohustaksid müügiloa hoidjaid registreeritud ravimeid turul hoidma,” märkis ta. Riik nõuab üksnes, et lastele mõeldud vaktsiinid oleksid olemas.

Tartu ülikooli kliinikumi nakkushaiguste arsti Rita Pihlaku sõnul näeb puukentsefaliidivastane vaktsinatsiooniskeem ette, et esimese ja teise süsti vahe on üks kuu. Järgmine, kolmas süst on aasta pärast.

Tervisekaitseinspektsiooni epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar kinnitas, et ühe-kahekuuline kõikumine teise ja kolmanda süsti vahel ei tähenda, et kogu kuur tuleb otsast alata. Samuti kinnitas Kutsar, et kui esimesed kaks korda on süstitud Encepuri, võib kolmanda süsti asendada ka Ticovaciga, sest mõju on neil sama.

Ticovaci esindaja Siiri Heina sõnul saabub järgmine laadung ravimeid Eestisse kolmapäeval ning need peaksid minema TÜ kliinikumi nakkuskeskusesse, Tallinna Merimetsa nakkuskeskusesse ning Pärnu perearstikeskusse, kus kõigis on tehtud varajased plaanid.