Justiitsminister Kristen Michali sõnul ei ole juba alates 1996. aastast ette valmistatud ja 2010. aastast kehtiva perekonnaseaduse mõte kunagi olnud kohustada ausat ja kohusetundlikku eestkostjat koguma igapäevakulutuste tõendamiseks ostutšekke ning perekonnaseaduse muudatuse eelnõuga kavatsetakse see probleem ka lahendada, teatas justiitsministeerium.

„Puuetega inimeste eestkostjatel, nagu ka kohtutel, on juba täna suur koormus ja kindlasti ei tohi seda suurendada põhjendamatu paberitööga. Me ei saa kuidagi olla rahul, et on tekkinud segadus, ning kavatseme vastava seaduse täpsustuse koostada. Seadusemuudatuse mõte on, et kohus peaks eestkostja tegevuse üle põhjalikumat järelevalvet teostama üksnes igapäevakulutusi ületava vara osas või juhul, kui on kahtlusi puudega isiku eestkoste kvaliteedis.”

„See on ka põhimõte, mis jäi kõlama, kui kohtusime puuetega laste vanematega – kontroll laste kaitseks on põhjendatud siis, kui on probleeme eestkostetava esmavajaduste rahuldamisega või kahtlusi igapäevakulutusi ületavate varade kasutuse osas. Sellisena me selle seaduse muutmise eelnõu ka koostame,” ütles justiitsminister.

Seadus uues sõnastuses riigikokku märtsi lõpus

Michal selgitas, et seadusemuudatuse esialgset sõnastust on kavas juba lähinädalail tutvustada ja läbi arutada kõigepealt mitteametlikult nii kohtunikega kui ka puuetega laste vanemate ja esindusorganisatsioonidega. „Soovime saada neilt tagasisidet selle kohta, kas väljatöötatud muudatus on ka nende hinnangul sobiv ja sõnastus küllalt täpne ja eesmärk selge. Märtsi lõpuks võiks seadusemuudatus olla sellises küpsusastmes, et saame selle anda edasi neile, kes seaduste üle otsustavad.”

Teisipäeval toimus justiitsministeeriumis ümarlaud, mille eesmärgiks oli arutada perekonnaseaduse rakendumise kitsaskohtade üle ja leida lahendused puuetega inimeste eestkostjate üle järelevalve teostamisega seonduvatele küsimustele. Ümarlauast võtsid osa Eesti puuetega inimeste koja, Tallinna tugikeskuse „Juks” ja päevakeskus Käo esindajad, eestkosteasjadele spetsialiseerunud Harju maakohtu kohtunik Sirje Õunpuu, sotsiaaltöötajad, puuetega laste vanemad ning sotsiaalministeeriumi ametnikud.

Justiitsministeerium viib praegu läbi ka laiemat perekonnaseaduse rakenduspraktika analüüsi. Ministeerium saatis laiali asutuste ringile juba 2011. aasta alguses üleskutse uue perekonnaseaduse rakendusprobleemide ja muutmisettepanekute edastamiseks, mille põhjal koostati esialgne ülevaade perekonnaseaduse rakenduspraktikast. Ülevaade on saadetud asjaomastele asutustele ja organisatsioonidele koos palvega saata oma täpsustused ja ettepanekud.