Mallukas avaldas oma blogis erivajadusega last kasvatava ema kommentaari, milles naine räägib, et tema tütar vajab kõndimiseks ja seismiseks ortoose ehk jalatugesid, mis on spetsiaalselt lapse jala järgi valmistatud. Ilma ortoosideta liigub laps vaid neljakäpukil. Abivahendite toetamise korra muudatus on naise väga murelikuks teinud, kuna ta kardab, et ei saa tütre abivahendeid enam endale lubada.

"Kui abivahendid on kallid, siis eriti kallid on individuaalselt tehtud abivahendid. Minu lapsele sobivad ortoosid maksavad eelmise aasta hinnakirja järgi (selle aasta hinnakirja ei ole veel üles seatud) 1 tk ligikaudu 1300 eurot. Kuna inimestel on kaks jalga, siis see summa tuleb korrutada kahega. Summaks saame 2600 eurot. Vana seaduse järgi oli lihtne, 90% tasus riik ja 10% tasus inimene. Ehk minu kanda jäi 260 eurot. Ei ole just väike summa, aga kuidagi sai see summa nii-öelda alla neelatudmis vaja, see vaja.

Sellest aastast on nii, et on piirmäär ja minu lapse puhul on riigipoolne omaosalus kuni 450 eurot ühe ortoosi pealt. Ehk kummagi jala peale kokku 900 eurot pluss protsendivahe, mis on 90/10 suhtes (10% teeb 90 eurot). Kui teha väike arvutus eelmise aasta hinna järgi, siis mina pean lapse liikumiseks ainuvõimaliku lahenduse eest tasuma 1790 eurot. Ja seda iga aasta. Muidugi juhul, kui SKA poolt tuleb jaatav vastus, et nad on nõus erijuhtumil lisa ortooside valmistamisega (seadusega on ette nähtud ühed ortoosid kahe aasta peale). Kui tuleb eitav vastus, siis pean 100% ise need lapsele ostma.

Minu ja enamike abivahendeid eluliselt vajavaid inimeste jaoks ei ole väga suurt vahet, kas 1790 või 2600 eurotmaksta ei jõua iga-aastaselt kumbagi summat."

Ka uues süsteemis on puudega lapse soodusprotsent abivahendite soetamise korral 90 protsenti, isegi kui määruse loetelus on protsendiks midagi muud.
Sotsiaalkindlustusameti kommunikatsiooninõunik Regina Salmu

Inimese mure on suur, ometi kinnitab sotsiaalkindlustusamet, et muretsemiseks pole põhjust. Ameti kommunikatsiooninõunik Regina Salmu selgitas Delfile, kuidas uue süsteemi järgi ortooside hüvitamine käib. Tema sõnul toetuse protsent ei vähene ja protsess käib nüüd hoopis kiiremini.

"Ka uues süsteemis on puudega lapse soodusprotsent abivahendite soetamise korral 90 protsenti, isegi kui määruse loetelus on protsendiks midagi muud. Antud juhtumil on kõnniortooside puhul tegemist lapse jaoks individuaalselt valmistatavate ortoosidega. Need ongi kallid abivahendid ja nende kompenseerimise otsus tehti varem ja tehakse ka nüüd vajaduse põhiselt. Vahe on vaid selles, kui kiirelt otsus tehakse. Kui enne pidi otsust ootama mitu kuud, siis nüüd tehakse otsus hiljemalt 30 päeva jooksul," kinnitas Salmu.

"Ortooside piirkogus katab mõlemat jalga. Kuna laps kasvab, siis on loomulik, et vajadus võib olla suurem kui ühed ortoosid aastas, siis saab eritaotlusega tõsta ka eraldatavat kogust," rahustas Salmu. Ta viitas, et puudega lapse ema pole arvutuses arvestanud, et selliste juhtumite puhul on võimalik tõsta nii piirhinda kui ka piirkogust, et lapsevanema kulud ei tõuseks.

Ortoosi jalatsi ja jalgratta jaoks pole erimenetlust vaja

Ortoosi jalats – jalatsi hind on ca 200–240 eurot ja see jääb kategooria alla, mille piirhind on 274 eurot, seega erimenetlust ei ole vaja. Lastele on võimalik soetada kolm paari aastas. Juhul, kui vajadus on suurem, tuleb esitada koguse tõstmiseks eritaotlus.

Laste jalgratas – jalgrattad on uue süsteemi järgi üüriteenusel. Laste jalgrataste üüriteenuse puhul on arvestatud sellega, et lapsed kasvavad tootest välja ning müügi korral jääb see abivahend koju seisma. Üüri protsent puudega lapsele on ikka 90 protsenti.

Pesutool – pesutool on määruse loetelus olemas kui üüritav puudega lastele mõeldud abivahend.
Momendil ei ole täpselt teada, mis tootega ning hinnaklassiga on tegu. Lapsevanem peaks tutvuma turul olevate valikutega.

Eritaotluse vorm on leitav siit, selle saab esitada digitaalselt allkirjastatuna e-posti teel. Eritaotluse osas oskab juhendada ka abivahendi ettevõte ning võib ka pöörduda sotsiaalkindlustusameti või Astangu Kutserehabilitatsioonikeskuse poole, et taotluse koostamisel abi saada.