Eesti peaminister ütles seda Oslos, kuhu kolme Balti riigi peaministrid olid eile kogunenud kohtuma viie Põhjamaa ametivennaga, kirjutab Helsingin Sanomat.

Balti riikide peaministrid olid siiski ettevaatlikud võtma seisukohta küsimuses, kuidas Venemaa presidendi Vladimir Putini võimalik võimulpüsimine tulevase peaministrina mõjutaks Balti riikide olukorda.

“Saab näha, mis toimub järgmise aasta märtsis. Täna võib ainult spekuleerida ja see ei ole peaministri töö,” ütles Leedu peaminister Gediminas Kirkilas.

“Keegi ei oska ennustada, mis duuma- ja presidendivalimistel juhtub. Meie oleme koostööle avatud,” lausus Läti peaminister Aigars Kalvitis.

Lähemalt nõustus Putini võimulpüsimise üle arutlema vaid Eesti peaminister Andrus Ansip. “See on loomulikult huvitav küsimus,” lausus ta. “Mõned ütlevad, et see toob Venemaale stabiilsuse, kuid minule meeldiks demokraatia rohkem. Praegusel ajal on seoses Venemaaga näiteks raske rääkida ajakirjandusvabausest.”

Samas rõhutas Ansip Eesti soovi omada Venemaaga häid suhteid. “Me soovime häid, pragmaatilisi suhteid kõigi naabritega, ja soovin, et ühel päeval on meil sellised suhted Venemaaga,” sõnas Ansip.

Kaheksa riigi tippkohtumise ametlikus osas ei olnud suhted Venemaaga peateema. Peamiselt räägiti umbes ühe tunni pikkustel kohtumistel Balti riikide ning Soome, Rootsi, Norra ja Islandi peaministrite vahel kliimamuutusest. Taani peaminister Anders Fogh Rasmussen ei osalenud kohtumisel seoses valimiskampaaniaga.

Venemaa küsimust oli kavas siiski arutada hiljem õhtul võõrustajariigi Norra peaministri Jens Stoltenbergi pakutud õhtusöögil.