Kalatrepi puudumise tõttu vee erikasutusloata jäänud OÜ Koprapere ehitas suve jooksul kalatrepi, mille kasutuskõlblikkus saab selgeks siis, kui kalad ehitatud 700meetrist treppi ka kasutama hakkavad. Juhul kui kalad treppi omaks ei võta, tuleb Kopraperel hakata seda ümber ehitama, kirjutab Põhjarannik.

Kalatrepi ehitamisel kasutas Koprapere Eesti ihtüoloogide abi, samuti käidi vaatamas Eesti, Saksa ja Soome kalatreppe. “Kalatrepi ehitamine on omamoodi teadus ja ei saagi vist kunagi öelda, et see on lõpuni valmis,” ütles OÜ Koprapere juhatuse liige Horret Verrev, kelle sõnul käib ta juba praegu pidevalt jälgimas, kuidas vesi trepil liigub, ning tõstab vajaduse korral kive ringi.

Täies mahus kalatreppi suve jooksul valmis ei saadud. Ära tehti suuremad pinnase- ja betoonitööd, mille tegemist segas selleaastane ebatavaliselt kõrge veeseis Purtse jões. “Kuna vesi oli kohati meetri jagu kõrgemal kui tavaliselt, siis mõningate tööde tegemist segas see kõvasti,” selgitas Verrev, kelle sõnul on kõik selleks, et kalad treppi mööda liikuda saaksid, tehtud. Tegemata on jäänud veel mõned sillad, valgustus ja haljastus.