Kui mees seitse tundi hiljem leiti, oli joobnul hea tuju, seljakott seeni täis ning silmad imestusest punnis — tema tegi ju ainult nalja, mis tast otsida, kirjutab SL Õhtuleht.

“Rästik hammustas näkku,” sai Järvamaa häirekeskus esmaspäeval kell 11.10 lühikese teate. Kus rästik salvas või keda, jäi selgusetuks. Eesti keeles rääkinud mees lõpetas kõne. Kui päästja talle tagasi helistas, jõudis ta öelda, et on Änari rabas, korjab kukeseeni ning telefoniaku on tühi.

Ehkki kõne katkes taas, oli see operatiivkorrapidaja Margo Tammepõllule piisav põhjus alustada tõenäoliselt sureva mehe otsinguid. Aega oli vähe, sest rästikuhammustus hakkab mõjuma poole tunni pärast ning inimene ei pruugi enam suuta appigi hüüda.

Neli tundi otsinguid rabas vilja ei kandnud. Õnneks suutis häirekeskus politsei abiga kindlaks teha kõned, mis olid lähiajal hädalise mobiiltelefonilt tehtud. Üsna ruttu selgus, et tegu on 49aastase türilasega. Kiiresti leiti ka tema abikaasa, kes teadis täpselt, kuhu mees oli seenele läinud, ning ühines ka ise 20 otsijaga.

“Selgus, et mees oli oma asukoha valetanud. Olime otsinud valest kohast,” ütleb Tammpõld, et nad olid läinud kadunud seenelist otsima hoopis teisele poole raba, Saunametsa.

Lõõskavas päikeses sumpasid metsas kaitseliitlased, riigimetsamajandajad, politseinikud, päästjad ja mitu vabatahtlikku. Kokku kestis otsing pea seitse tundi, kuni kell 17.55 leiti seeneline — elusalt ja tervelt. Mehe seljakott oli seeni täis, ta oli purjus ja silmad imestusest suured.

Tammepõllu sõnul ei juhtunud otsingu ajal õnneks ühtki muud õnnetust. “Siis oleksime hätta sattunud.”

Järvamaa päästeteenistuse direktor Margo Klaose sõnul tuli lollitaja pärast 6-7 inimest kodust tööle kutsuda. Ainuüksi nende üks töötund maksab 70 krooni. Palgale lisandub veel kütusekulu.

Klaos lubab otsingutele kulud koos politseiga mehelt sisse nõuda. “Operatiivteenistuse tahtlik valeväljakutse on karistatav. Seekord oli põhjuseks alkoholijoove ja mingi eriline tuju. Seenelkäik läheb kalliks maksma igal juhul,” lausus Klaos. Nõude suurust ei osanud ta veel öelda.

SL Õhtulehe arvutuse järgi ulatuks 20 otsija palk vähemalt 10 000 kroonini. Sellele lisandub kas arest või kuni 18 000kroonine trahv.

Lollitaja seenelise mobiiltelefon oli teisipäeval välja lülitatud. Tema abikaasa on aga silmnähtavalt endast väljas. “Me ei soovi sellest rääkida. Miks te tülitate? Mina käisin ka teda otsimas. Kas mul on hea seda kõike meelde tuletada?” on kõik, mida temalt kuulsime.