20. augustil algas tantsustuudio Street Ballet suvelaager Karepal, mida organiseeris stuudio juht Juri Kuvaitsev. Laagrisse sõitsid noored, kelle vanus ulatus kümnest aastast kuni täiseani.

Kuvaitsev oli küll avaldanud nädal tagasi soovi bussi rentimiseks, kuid oli unustanud tellimust kinnitada. 20. augusti hommikul helistas ta bussiettevõtte omanikule ning küsis transpordivahendit. "Ütlesin, et teil pole ju kinnitust. Siis oli kaks bussi väljas ja rohkem polnud midagi anda. Tulin ikkagi mehele vastu ja ütlesin, et tulge Katusepappi platsi peale, kui seal on vaba juhti, siis helistage mulle ja vaatame," rääkis Pesor.

"Siis ta läkski meie garaaži ja püüdis kinni juhi, kes juhuse peale seal oli," rääkis ta. Purupurjus Aare Läkk, kelle jutule tantsuõpetaja Kuvaitsev läks, oli tollel hetkel puhkusel ning teda polnud sõidugraafikus. Vaatamata juhi olekule, nõudis Kuvaitsev teda sõitma.

"Kuidas on üldse võimalik minna purjus juhi juurde kauplema? No kuramus, iga kaine inimene oleks pidanud aru saama, et ta oli purjus! Kui oli veel kriminaalne joove. Laagri korraldaja oleks pidanud helistama mulle või politseisse, et oleks saanud kontrollida, kas juht on kaine," ütles ta.

Juri Kuvaitsev ütles, et tal oli buss juba nädal aega varem tellitud. Kui ta oli bussibaasi jõudnud, helistas ta Pesorile bussi küsimiseks, aga Pesor ütles, et Kuvaitsev ei kinnitanud seda meiliga üle. Pesor aga lubas tal siiski bussi võtta.

Bussijuhi leidis ta samas hoovis olnud auto tagaistmelt. Kuvaitsevi sõnul ei saanud ta aru, et Läkk oli väga purjus, sest ta ei suhelnud temaga. „Üldse ei suhelnud temaga,“ kinnitas Kuvaitsev. Läkk läks ise bussi ja hakkas seda juhtima, sellal kui Kuvaitsev istus bussi ja tegeles oma asjadega.

Seda, et bussijuht võis olla ebaadekvaatne, märkas Kuvaitsev oma sõnul alles Peterburi teel, kui ta juhtis bussi väga enesekindlalt, aga pidurdas hilja ja väga järsult.

Pesor sai reisist teada alles peale avariid. "Järsku helistavad mulle ja ütlevad, et tegid avarii. Küsisid veel, et kas ma saaksin teist bussi anda. Ma ütlesin, et mis avarii? Kuidas saab olla? Kuidas te üldse sõitma läksite ja kelle loal?!" ütles Pesor ärritunult. Ta lisas, et teda hämmastas, kuidas nad üldse selle bussi said, sest tegemist on siseliini bussiga. "See sõidab ainult Tallinna lähiümbruses ja veab nädala sees töölisi."

"Siis ma küsisin selle Kuvaitsevi käest, kuidas on võimalik, et inimene, kes organiseerib lastele sõitu, saab valida teadlikult purjus juhi? Ja ei mingit vastust ei tulnud selle peale."

Õnnetuse põhjustanud Läkk on firmas olnud tööl üle kümne aasta. "Jah, temaga oli probleem kümne aasta eest, aga peale seda käis ta ravil," tõdes Pesor. "Nüüd on ta muidugi vallandatud, selles pole küsimust."

"See on õuduste unenägu, aga nüüd tuleb sellega tegeleda. Meil on juba muretsetud alkoholilukud, aga ka nendega on probleem, et keegi teine võib sisse puhuda," rääkis ta, kinnitades, et õnnetuse teinud bussile tuleb ka alkolukk peale.

Täna mõisteti bussijuht Harju maakohtus tingimisi 1,2 aastaks vangi, reaalselt peab mees vanglas veetma kolm kuud. Lisaks kaotas bussijuht aastaks juhtimisõiguse.

Sama meest oli ka aastal 2004 ja 2010 karistatud joobes juhtimise eest, kusjuures neist viimasel korral oli ta samuti bussiroolis purjus.