Eesti Vabariigi Ülemnõukogu esimehe Arnold Rüütli riiginõunik Almann ütles SL Õhtulehele, et kui riigikogu ei suuda teha otsust, on see terav signaal. “Ühiskond ei suuda kokkuleppele jõuda. Siis on valik valimiskogul.”

Presidendil on poliitiline reserv ehk ühiskonda tasakaalustav jõud, rääkis Rüütli eksnõunik. “Riigipea peab ühendama rahva ja riigi väärtused. Need ei pruugi alati ühtida. President peab seda siis tasakaalustama.”

Meil on põhiseadusesse kirjutatud, et riigipea valib parlament, märkis Almann. “Kui parlament suudab saavutada ühiskondliku kokkuleppe, siis on presidendil lootus olla rahva ja võimu siduja. Aga kas riigikogus on need 68 häält, kes Rüütlit toetaks? Kui seda pole, siis ma loomulikult ei soovita kandideerida. See on formaalne külg. Lisaks on veel poliitiline ja emotsionaalne aspekt, kuid sellele peab ta ise vastuse leidma.”

Almann rõhutas, et Rüütel oli Eesti üleminekuaja liider. “Vaieldamatult oli Rüütel tugeva ja karismaatilise liidri kuju. See on omapärane fenomen. Rahvas püüab liidris näha ennast. Rahvas otsis rahulikkust, väärikust, kaalutletust, ka oponentidest lugupidamist. Rüütlil olid need omadused olemas.”

Almann töötas 1988. aastast ENSV Ülemnõukogu presiidiumis. Alustas osakonnajuhatajana, siis oli presiidiumi sekretär ja lõpuks Eesti Vabariigi Ülemnõukogu esimehe Arnold Rüütli riiginõunik.

Praegu töötab ta EBSi õiguse ja avaliku halduse õppetoolis.