Üüdibe külas asuvale Teises maailmasõjas hukkunute mälestustahvlile oli punase värviga kirjutatud “Au, sm. Parts”, Imara mälestusmärk oli punaseks värvitud. Surjus olid vandaalid kasutanud sinist värvi ning kirjaks oli “Lihula eest”, rääkis BNS-ile Lääne politseiprefektuuri esindaja.

Eelnevalt on rikutud punamonumente Läänemaal Lihulas ja Tuudil, Saaremaal Kaarmal, Pärnus ja Haapsalus. Kokku on seega vandaalide ohvriks viimaste päevade jooksul langenud kaheksa objekti.

Eesti Raadio teatel on seoses vandalismiaktidega inimesi, kes on politsei vaateväljas, rohkem kui üks. Uurimist juhtiv ringkonnaprokurör Indrek Kalda ütles BNS-ile, et kriminaalmenetluse huvides rohkem teavet ei avalikustata.

“Politseil on omad versioonid, millega töötatakse. Samuti ei saa avaldada, milliseid tõendeid, kaasa arvatud ekspertiisid kriminaalasjas kogutud on ja milliseid tõendeid on kavas veel koguda,” rääkis prokurör.

Mälestusmärkide rikkumises kahtlustatuna teisipäeval kedagi kinni ei peetud. Esialgne kriminaalasja uurimistähtaeg on kaks kuud.

“Surnute mälestuse rikkumine ükskõik millistel eesmärkidel pälvib ühiskonnas hukkamõistu ja on lisaks kriminaalkorras karistatav,” ütles riigiprokuratuuri pressiesindaja Kristiina Herodes. Karistus võib olla rahatrahv või kuni viieaastane vangistus.