Pühapäeval jutlustab piiskop Langstaff jumalateenistusel Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus, teisipäeval ja kolmapäeval osalevad külalised Eesti luterliku kiriku (EELK) vaimulike konverentsil, kus piiskop James Langstaff ja EELK peapiiskop Urmas Viilma kirjutavad alla ka Rochesteri piiskopkonna ja EELK ühisele hea tahte avaldusele, teatas EELK.

Kuigi sõprussuhted EELK ja Rochesteri piiskopkonna vahel said alguse juba paarkümmend aastat tagasi, ei ole neid siiani ametlikult vormistatud. Nüüd on Rochesteri piiskopkond avaldanud soovi koostada kahe kiriku hea tahte avaldus ja kirjutada sellele pidulikult alla Eesti vaimulike konverentsil. Avaldus annab ülevaate kahepoolsete suhete ajaloost, kinnitab olemasolevaid häid sõprussuhteid ning rõhutab nende hoidmise ja arendamise vajalikkust.

Nii EELK kui ka Inglismaa kirik kuuluvad 1996. aastal loodud Põhja- ja Baltimaade ning Briti saarte luterlikke kirikuid ning Briti saarte, Portugali ja Hispaania anglikaani kirikuid ühendavasse Porvoo osadusse, kahepoolsete suhete juured ulatuvad aga juba aastasse 1936, mil sai alguse ametlik oikumeeniline dialoog Inglismaa kiriku, Läti ELK ja EELK vahel.

"Seega möödub tänavu meie suhete algusest 80 aastat," märkis EELK. "Rochesteri piiskopkonna vaimulike osalemine meie vaimulike konverentsil on juba saanud ilusaks traditsiooniks."