"Kurb lugu on see, et kõik uuringud näitavad, et mida varem inimene haigestub, seda kehvem on prognoos," on vastuseks kanepipooldajate seisukohale, et kanepi tarvitamine võimaldab varem ja kiiremini võimalikku avalduvat skisofreeniat välja tuua ja ravida. Riskigrupis on põhikooli lõpus ja keskkoolis õppivad noored. "Ta on kooli ära lõpetanud, omandanud hariduse ja jääb haigeks, aga tal on mingi baas olemas. Kui haigestumine nihkub kolm aastat ettepoole, siis see on tulevikku silmas pidades oluline vahe."

Uuringud näitavad selgelt, et aktiivseid kanepitarvitajaid võib skisofreenia tabada 2,7 aastat varem kui muidu. Keskkooli astunud õpilase jaoks on kadu võrreldav ühe õppeastmega. Retrospektiivsetest ehk tagasivaatelistest uuringutest on leitud otsene seos kanepi tarvitamise ja skisofreenia haigusjuhtude vahel.

Psühhiaater Margus Lõokene tunnistab, et ega kanepiteema psühhiaatriaga seotud ringkondades väga primaarsel kohal ei ole. Igapäevatöös eri probleemiahelatega kokku puutudes on raske näpuga näidata, kellel on kanep vaimse probleemi vallandanud ja kellel mitte. "Kas on tegemist otseselt kanepi toimega või inimesega, kellel on tuhat probleemi ja loodab lahendust kanepi tarvitamisest."

Kanepile kui ka teistele psühhoaktiivsetele ainetele on iseloomulik see, et nad peavad ajus kuskil toimima ning väljastpoolt tulnud mõjutus häirib normaalset ajutegevust. "Ajus on kõik süsteemid omavahel seotud, reeglina on seotud tagasiside mehhanismi kaudu ning välise faktori juurde toomine häirib kogu seda tasakaalu. Tõstab dopamiini süsteemi aktiivsust teatud aju piirkondades ehk siis kutsub esile sellise ägeda psühhootilise seisundi," kirjeldab psühhiaater.

Just taolise mõju tõttu on meditsiinis klassifitseeritud kanep esimesse riskikategooriasse ehk kõrgeima riskiga aineks. Lõokene on veendunud, et praegune kanepidebatt on mõttetu ning igasugune tähelepanu kanepiteemale teenib legaliseerimise tulihingeliste pooldajate huvisid. Samuti usub ta, et kanepi legaliseerimine tooks kaasa aine kättesaadavuse ja tarbimise tõusu, mis omakorda mõjutab käitumuslike probleemide ja psüühikahäirete tõusu.

Oma igapäevapraktikas on ta leidnud seoseid kanepi tarvitamise ja meeleoluhäiretega ning depressiooni tekkega. On leitud, et kanep mõjub bipolaarse häire puhul selle raskust, pikkust ja ravile allumist halvendava faktorina. Lisaks viitab Lõokene ärevushäiretele, mälu- ning tähelepanuprobleemidele, samuti halvenenud võimekusele uut informatsiooni õppida. "Ilmselt enamik mööduvad aja jooksul, aga teatud efektid võivad püsima jääda." Tagasipöördumatud tagajärjed on aga suitsiidijuhtudel, milleks on risk kanepi kuritarvitajatel oluliselt kõrgem.

Abi otsivaid keskkooliõpilasi iseloomustab "totaalselt segamini ja sassis olek." Nad ei oska ennast väljendada, nende jutt on segane, mõte katkendlik, lünklik, raskesti jälgitav, hüppab ühest kohast teise ootamatu koha peal. "Inimese käitumine muutub võrreldes varasemaga," kirjeldab Lõokene, ja lisab, et reeglina muutuvad psüühikahäiretega inimesed endassetõmbunuks, pahurateks, kergesti ärrituvateks, nad näivad kurnatud. Vastupidiselt võivad nad näida mõnikord ülienergiliste, toimekate ja pealetükkivatena ning neil on uneprobleemid.

Kohtupsühhiaatriast võib tuua mitmeid näiteid, kuidas paranoilised mõtted ärgitavad tänaval võõrale inimesele kallale minema põhjusel, et teda vaadatakse kummaliselt, tahetakse halba, soovitakse mürgitada. "Paranoilisus on situatsiooni valesti tõlgendamine mingi hirmu läbi. Inimene tunnetab tänaval mingit ohtu, mida tegelikult ei ole ning ta käitub vastavalt sellele situatsioonile, mida ta tegelikult valesti tõlgendab: teatud isiksuseomadustega inimene plahvatab, on impulsiivsem ja võib kallale minna. See on küll hüpoteetiline ja see on igasuguste ainete tarvitamisel."

Psühhiaater lisab, et lootust taastumiseks on ka neil, kes on mingil perioodil mõnuaineid (kuri)tarvitanud. "Laias laastus on kõikide ainetega nii. Näiteks alkoholi ja muude ainetega on samamoodi. Alkoholiga rikub maksa ja maks taastub. Rikun aju ära teatud tasemeni, taastub. Küll jah, mitte algfaasini, aga taastub." Seda tasub arvestada, kui võtta risk aineid tarvitada.