Hinnatõus puudutab kõiki neid Tartu-, Põlva-, Valga-, Võru- ja Viljandimaa omavalitsusi, kus valitud ei ole üht konkreetset prügivedajat. Omavalitsusi, kus on avaliku hanke käigus prügivedaja leitud ja fikseeritud prügiveo hinnad määratud, hinnatõus esialgu ei puuduta, kirjutab Eesti Päevaleht.

Omavalitsustele ja klientidele saadetud teates põhjendab Ragn-Sells uuele hinnakirjale üleminekut aina kallinevate kütuse hindadega. “2008. aasta esimesest poolest alanud ja jätkuv kütuse hindade tõus avaldab olulist mõju transporditeenuste osutamisele — kulud teenuse osutamiseks kasvavad järsult,” seisab ettevõtte kirjas.

Ragn-Sells ei soovinud Eesti Päevalehele kommenteerida, miks firma kliente hinnatõusust vaid kuu aega varem teavitas.

Ragn-Sellsi suurima konkurendi Cleanaway jäätmekäitlus- ja müügidirektor Bruno Tammaru ütles, et nende prügiveotariifid 1. juulist 2008 ei muutu. “Samas valmistab ka meile suurt peavalu üha uusi rekordeid püstitav kütuse hind,” lisas Tammaru.

Seega ei saa ka Cleanaway välistada, et korraldamata jäätmeveoga piirkondades võib juba augustis prügiveo hind tõusta. “Ootame ära ettevõtte maikuu majandustulemused ja võimaliku kütuse hinna laastava mõju, vajadusel teeme teenusehindades korrektuure alates augustist,” selgitas Tammaru.

Viimati tõstis Ragn-Sells Lõuna-Eestis prügiveo hindu 1. jaanuaril. Seega on tegemist juba teise hinnatõusuga vähem kui poole aasta jooksul. Ka Cleanaway viimane hinnatõus Lõuna-Eestis toimus aasta alguses.

Kui praegu maksab väiksem Lõuna-Eesti korteriühistu segaolmejäätmete 2500-liitrise prügikasti ühekordse tühjendamise eest 365 krooni, siis juuli algusest maksab see juba 383 krooni. Seevastu Tallinnas Nõmmel maksab sama teenus vaid 336 krooni.

Eesti korteriühistute liidu juhatuse liige Urmas Mardi nimetab kogu jäätmekorralduse ja prügivedamise korda anarhiaks.

“Sisuliselt otsustavad prügifirmad, millise hinnaga nad pürgi ära veavad. Isegi kui kütuse hind langeb, siis ega nad hindu ei langeta,” lisas Mardi.

Kuigi korraldatud jäätmeveo puhul on igas omavalitsuses paika pandud, millistel tingimustel ja kui pika etteteatamisajaga saab hinda tõsta, on Mardi sõnul korteriühistute sundseisu panemine ebanormaalne.

“Näiteks Tallinnas oleme kommunaalametile teinud kümneid ettepanekuid jäätmekorralduse olukorra parandamiseks. Mitte ühtegi neist ettepanekutest arvesse ei võetud,” lisas ta.

Jäätmekorraldusseadus näeb ette, et kohalik omavalitsus korraldab jäätmeveo eri- või ainuõiguse andmiseks konkursi, kus leitakse prügivedaja. Korteriühistute liidu arvates on kehtiv kord aga ebaõiglane, sest inimesed pannakse sundseisu ja sisuliselt on prügiettevõttel võimalik dikteerida oma mängureegleid.