Tulevast aastast tahab AS Tallinna Prügila, millest 65 protsenti kuulub rahvusvahelisele kontsernile Cleanaway ja 35 protsenti linnale, tõsta jäätmete ladestushinda 28 protsendi võrra. „Meid on süüdistatud, nagu me tahaksime prügi hinda tõsta,” lausus Palts esmaspäeval ajakirjanikele. „Vastupidi: me teeme kõik selleks, et prügila ei tõstaks ladestamishinda.”

Prügila kasumist on linnapea sõnul maha arvestatud prügimäe amortisatsioon ligi 30 miljoni krooniga. „Just tänu selle amortisatsioonile suudetakse kasumit näidata nullilähedasena ja tänu sellele nõutakse ka hinnatõusu,” nentis Palts.

Kui kogu prügila kasutamisaeg on 40 aastat ja kui sinna on investeeritud esialgu 120 miljonit ning kui iga viie aasta järel lisatakse 35 miljonit, siis amortisatsioon võiks olla kuskil 10-15 miljonit, hindas Palts.

„Mõnes mõttes on olukord sarnane Saaremaa Laevakompaniiga, kel kunagi õnnestus nahk üle kõrvade tõmmata tolleaegsel majandusministril just sellega, et kõik laevad näidati amortiseerunutena,” lausus Palts. „Siin tahetakse samasugust võtet teha: kogu prügila, mida tahetakse kasutada 40 aastat, tahetakse näidata amortiseerunuks viie-kuue aastaga.”

Prügila on Paltsule kirja teel vastanud, et amortisatsioon on arvestatud ülemaailmset head tava silmas pidades. „Tõenäoliselt õnnestub prügilate veel mõnes kohas kohalikke omavalitsusi lollitada,” nentis Palts.

Paltsu sõnul teenib prügila aastas tegelikult umbes neli miljonit, mida hetkel tuluna ei näidata. Kuludesse kuulub ka Cleanaway management fee .

Põhimõtteline vastuolu on Paltsu sõnul see, et lepingu kohaselt otsustab nõukogu ühehäälselt prügi ladestamishinna tõusu. Äriettevõtte nõukogu aga ju peakski tahtma, et hind oleks kasumi saamiseks kõrgem, nentis ta.

Palts on keelanud linna esindajatel nõukogus esialgu hinna kohta mingitki otsust langetada. „Ühtlasi tahame koos audiitoritega kindlustada, et eelmise majandusaasta aruanne kajastaks tulusid ja kulusid tegelikkusele vastavalt,” lisas Palts. „Me peame kindlasti lepingut muutma ja prügihinna kontroll tuleks anda üle tarbijakaitseametile.”

Tarbijakaitse kuulub Tallinnas Res Publica abilinnapea Tallinnas Kaupo Reede haldusala sisse. Tallinna Prügila nõukogu esimeheks on reformierakondlasest abilinnapea Peep Aaviksoo.

Tallinna Prügila juhatuse liige Allan Pohlak lausus Delfile, et Tõnis Paltsu süüdistused jäävad talle arusaamatuks. Ka pole Palts pöördunud prügila juhtkonna poole ühegi etteheitega. “Eelmisel nädalal me jah edastamise linnale andmed, kuidas amortisatsiooni arvestatakse,” sõnas ta.

Tallinna linnale ja rahvusvahelisele kontsernile Cleanaway kuuluv Tallinna Prügila AS soovib prügi ladestamishinda tõsta uuest aastast 430 kroonilt 550 kroonile tonni eest ehk 28 protsenti. Mullu kergitas ettevõte hinda 40 protsenti.

Aaviksoo on öelnud, et esialgu on tegemist ettevõtte tegevjuhtkonna taotlusega ning teema vajab veel arutamist.

Tallinna uue prügila investor-operaatori leidmiseks korraldati rahvusvaheline konkurss. Tallinna Prügila AS nõukogu ettepanekul kinnitati Tallinna linnavolikogu otsusega (20.05.1999.a) konkursi võitjaks Saksa jäätmekäitluskontsern SKP Recycling AG & Co. SKP Recycling AG&Co. omanikuks on rahvusvaheline jäätmekäitluskontsern Cleanaway.

Cleanaway kuulub Brambles Gruppi, mis on Austraalia suurimaid ettevõtteid ja mille palgal on 30 000 inimest kuuel mandril.