Noored kogunesid Vabaduse väljaku parklasse internetis levinud üleskutse peale ning kutsusid Tallinna päeva hommikul üles pealinna ühe tähtsama väljaku, Vabaduse platsi väärkohtlemist lõpetama.

Nende meelest pole erafirmale AS Falckile hiigelsissetulekut teenival parklal Vabaduse väljakule asja.

Irooniline on asja juures see, et just 15. mail saabuvad Tallinnasse mitme Euroopa linna meerid, et allkirjastada Euroopa rohelise pealinna alusdokument. Meeleavaldajate sõnul on see suurepärane võimalus näidata, mida nemad arvavad saastast ehk autoparklast keset linna.

Esimesed meeleavaldajad saabusid Vabaduse väljakule kella 8 paiku hommikul. Parkimisautomaadi juurest võeti lipikud ja “pargiti” nendega poole väljaku ulatuses lillepotte ja jalgrattaid täis.

Eelnevalt oli mõned osalejad teatanud aktsioonist ka linnapea Jüri Ratasele, kes olevat palunud meeleavaldajatel mitte tema päeva ära rikkuda.

Korraldajad ei taotlenud oma meeleavalduseks ametlikku luba. “Meil ei ole maksta 100 000 krooni, mida nõutakse vabaduse väljaku rentimise eest,” kõlab põhjendus. Nimelt tuleb igaühel, kes soovivad Vabaduse väljakut kasutada, maksta Falckile kogu samal ajal saamatajääv parkimistulu.

Ürituse alguses kimbutas meelevaldajaid ka politsei, käsutades loosungiga “Vabaduse plats” lehvitanud 15-aastase tüdruku kongiautosse ja ähvardades teda trahviga. Noored läksid selle peale üle tee asuvast linnavalitsuse kantseleist küsima, kas taolise loosungiga on linnas keelatud ringi jalutada. Selgus, et ei ole.

Kui parkla autodele jäänud pool täis sai, hakkas autojuhtide tähelepanu pöörduma lillepottidega täidetud parkimisaladele. Meeleavaldajad jooksid küll loosungitega neid takistama, kuid sõnelused olid kiired sündima.

Üks vene keeles kõnelenud noormees oli nii kuraasikas, et sülgas meeleavaldaja suunas, kui viimane viskus oma kehaga lillepotti otsasõitmisest säästma. Nii kergelt aga olukord ei lahenenud. Noormees parkis auto eemale, tuli masinast välja ja ründas ühte meelevaldajat.

Meeleavaldaja kaaslased blokeerisid ründaja, kuid selle peale sekkus noormehe ema. Hüüetega “Ärge puudutage minu ema” rabeles noormees uuesti lahti ja virutas TV3 kaamera pihta.

TV3 kaameramees ei tseremoonitsenud, vaid kutsus politsei. Teletöös kasutatav profikaamera on märksa kallim kui noormehe Nissan. Seepeale kuraasikas noormees taltus ja andis kaameramehele oma andmed. Nähtavasti polnud tema meelerahu täielik, sest parklast minema kihutades ei pidanud ta paljuks sõita üle TV3 naisreporteri kandade. Delfi reporteril oli õnn seista kümme sentimeetrit eespool.

Ükski teine vahejuhtum kiirustavate ja närvis autojuhtidega nii füüsiliseks ei läinud. Teravusi aga jagus. “Saage aru, mul on kiire, ma pean oma töö pärast siia parkida saama,” palus üks noor naine pisikesele võõrasemapotile reserveeritud kohta. Oli küll sõnelusi ja soovitusi lillepotid ja rattad ruumi kokkuhoiu huvides üksteise otsa tõsta, mispeale soovitasid meeleavaldajad autoomanikel üksteise otsa parkida.

Üks teine autojuht, kes üritas ebaõnnestunult lillepoti kohta hiivata, tagurdas õnnetul kombel ühele seisvale autole otsa ja leidis end järgmisel hetkel pahase autoomaniku, irvitavate meeleavaldajate ja telekaamerate piiramisrõngast. Kohe oli kohal ka politsei.

Tallinna linnavalitsuse esindajaid aga polnud au meelevaldajatel kohta. Korra jalutas üle väljaku küll linnavalitsuse meediajuht Ain Saarna, telefon nii tihedalt vastu kõrva surutud, et tema käest oli võimatu kommentaari küsida. Linnapea Jüri Ratas olevat peale rohelise pealinna leppe allkirjastamist istunud Raekoja platsil bussi ning otse Kadriorgu järgmisele üritusele kihutanud.