30. novembril ilmus Venemaaga seotud uudisteportaali lugu, mille sisuks Läti, Leedu ja Eesti riigipeade ühine telefonikõne USA presidendile Donald Trumpile, mille käigus ajasid kolm presidenti väidetavalt Trumpi sedavõrd vihale, et ta käskis Balti riikide presidentidel vait jääda ning viskas toru hargile.

Uskumatult jabura sisuga lugu on väljamõeldis ja ilmselge vale. Vabariigi Presidendi Kantselei lükkab Propastopi blogile saadetud vastuses ümber sellise kõne toimumise fakti.

Venelased kasutavad propagandauudise avaldamise ja arenemiseks sarnast skeemi. Uudise algallikana viidatakse uudistekanalile CNN. Info pärinevat Kellyanne Conway intervjuust selle kanali ajakirjanikule Christiane Amanpourile. Konkreetsele allikale viitav ning konkreetsete inimestele omistatud tsitaatidega lugu ilmub mõnes Venemaaga seotud uudisteportaalis. Algallikat leida ei õnnestu. Uudises viidatud link CNNi algloole avab hoopis uudistekanali avalehe ning ka CNN-i otsingumootor ei leia keskkonnast ühtegi selleteemalist uudist.

Mõne tunniga on sama teksti ja sageli ka sama fotoga uudist levitanud juba ligikaudu kümmekond samaväärset uudistekeskkonda ning edasi hakkab uudis liikuma juba mööda Twitteri ja teisi sotsiaalvõrgustike.

Uudise loomise aluseks on samad jutupunktid ning eesmärgid – moonutada tõde, tekitada kahtlusi, tekitada lõhesid liikmesriikide vahel, ajendada Euroopa Liidu ja selle Põhja-Ameerika partnerite strateegilist üksteisest eemaldumist ning tekitada hirmu ja ebakindlust kodanike seas.

Kuivõrd uudis ilmus blogipostitusele eelneval päeval, saame antud postitust juba jooksvalt täiendada ning anda lõpuks hinnangu, kuidas meie vaadeldav propagandarünnak levis.

Esimese päevaga oli uudis levinud mitmetesse Venemaa mõjusfääris olevatesse propagandakanalitesse.