“Valve jääb niikauaks, kuni saabub selginemine,” lausus peaministri ülesandeid täitev majandus- ja kommunikatsiooniminister Edgar Savisaar neljapäeval ajakirjanikele. “Valitsuse ülesandeks on tagada kord niikaua kuni on seda vaja. Rahastamise taha asi ei jääks, mistahes valitsuse puhul.”

Savisaare sõnul toimub näiteks Saksamaal iga nädal meeleavaldusi mälestusmärkide juures ning on loomulik, et politsei tagab seal korda. “Mida avatum meie ühiskond on, seda rohkem neid meeleavaldusi on. Pole vaja üle dramatiseerida,” lisas ta.

Savisaar on endiselt pronkssõduri teisaldamise vastu. “Mulle meeldis väga omal ajal Jüri Mõisa, Isamaaliidu linnapea esinemine selles küsimuses, kes ütles selgelt, et Tallinnas on väga palju inimesi, kelle jaoks see monument on suure tähendusega, ja tõepoolest paljude jaoks ka püha,” lausus minister.

“Üksi tark valitsus ei astu seda sammu, et hakkab ööpimeduse varjus ja punase kraanaga neid monumente ümber paigutama. Ma usun, et Eesti jaoks on need ajad möödas.”

Valitsus eraldas reservist politseiametile 1 081 017 krooni Tallinnas Tõnismäel toimunud politseioperatsioonide kulude katteks.

Tänavu 9. mail ja ajavahemikul 25. maist kuni 5. juunini viidi Põhja politseiprefektuuri poolt läbi politseioperatsioonid, mille eesmärgiks oli avaliku korra ja sisejulgeoleku ning turvalisuse tagamine, intensiivne patrullimine õiguserikkumiste ennetamiseks, tõkestamiseks ja õigusrikkujate kinnipidamiseks Tallinnas Tõnismäe piirkonnas, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

9. mail 2006 osales politseioperatsioonil 281 politseiametnikku ja järgneval perioodil 617 politseiametnikku. Neile lisandusid politseioperatsioonide juhid.

Enamus ürituse läbiviimisel osalenud politseiametnikest olid operatsiooni kaasatud töövälisel ajal, kuna samal ajal oli vajalik tagada ka igapäevaste politseiliste tegevuste läbiviimine.

Politseiamet ei näe võimalust tasustada politseiametnike ületunnitööd suurte plaaniväliste ürituste raames. Samuti puudus võimalus inimeste ületunnitööd kompenseerida vaba ajaga, mis oleks häirinud politseiasutuse igapäevast tööd.