2012. aasta 24. novembri õhtul tõi kiirabi Ida-Viru keskhaigla EMOsse aset sillamäelase Valeri (42). Haigussümptomitega mees kaebas kõhuvalu ning läbivaatus tekitas kiirabibrigaadis kahtluse, et soolestikus on verd, kirjutab Põhjarannik.

Umbes 12 tundi hiljem tuli samal brigaadil sõita jälle samasse Sillamäe majja ning nad leidsid samast korterist eest taas voodil lebava Valeri. Selgus, et EMOs valvel olnud arst Igor Gorjatšjov (39) oli õhtul haiglasse toodud patsiendi kodusele ravile saatnud, diagnoosides tal soolenakkuse. Mehe seisund oli väga raske ning sõit läks taas EMOsse, kus ta operatsioonist hoolimata suri.

Tervishoiuteenuste kvaliteedi ekspertkomisjon tuvastas, et arsti tegevuses ilmnes vigu. Lahang tegi kindlaks, et Valeri suri kaksteistsõrmiksoole haavandist tekkinud sisemise verejooksu tõttu, kuid arst seda õigel ajal ei tuvastanud. Gorjatšjov sai süüdistuse surma põhjustamises ettevaatamatusest ning teine paragrahv näeb ette vastutust tegevusetuse eest.

Viru ringkonnaprokurör Olga Dorogan ütles, et kuigi see on spetsiifiline kriminaalasi, sai menetluse käigus selgeks, et tegemist oli arstliku veaga, seda kinnitasid tema sõnul nii 12 asjatundjast koosnev tervishoiuteenuste kvaliteedi ekspertkomisjon kui ka kriminaalmenetlusse kaasatud eksperdid − Tartu ülikooli kliinikumi kirurgid.

Prokurör palus Igor Gorjatšov süüdi mõista ning määrata talle kahe aasta pikkune tingimisi vangistus kolme aasta pikkuse katseajaga. Samuti soovib süüdistaja lisakaristusena keelata Gorjatšjovil kolm aastat arstina töötada. Lisaks palus prokurör rahuldada arsti vastu esitatud tsiviilhagi ligi 50 000 euro ulatuses, millest 35 000 on moraalne kahjutasu.

Gorjatšovi kaitsja, vandeadvokaat Jüri Leppik palus oma kaitsealuse õigeksmõistmist süü tõendamatuse tõttu.

Kohus teeb oma otsuse teatavaks 29. detsembril.