Kolmapäeval algas Viru maakohtus praeguseks neli aastat uuritud ja kohtus oodanud kriminaalasja arutamine, kus peategelasteks on Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov ning endine aselinnapea ja kunagine linnapea Jüri Kollo. Aga ka tervise tõttu kohtu alt pääseva Nikolai Ossipenko firma N&V.

Üks süüdistuse osa puudutab aastatel 2006-2009 Kohtla-Järve linna ja N&V vahel kehtinud tänavate remondi, haljastuse ning Raudi kalmistu hooldust käsitlevat lepingut, mille maht lähenes toona 228 miljonile kroonile ehk 14,6 miljonile eurole.

Leping määras ära auguremondi, teekatte pindamise ning tänavate kapitaalremondi mahud ja ulatuse. Uurimine tuvastas, et lepingu raames toimusid ulatuslikud juurdekirjutused ja võltsimised. “Faktiliselt kasutas Ossipenko ära oma pikaajalisi häid suhteid linnajuhtidega, et saada N&V-le rohkem raha,” ütles Kask.

Prokuröri sõnul esitas Ossipenko linnavalitsusele tehtud tööde kohta akte, mille vastavust tegelikkuses linnavalitsus ei kontrollinud, ning selle eest oli tema sõnul otseselt vastutav toonane aselinnapea Jüri Kollo, kes ka need aktid allkirjastas, misjärel linn kandis raha N&V-le.

Nii sattus aktides märgitud tööde loetellu tänavaid, mida pole üldse olemas, ning neidki, mis ei asu Kohtla-Järve linna territooriumil. Kase sõnul tuvastasid ekspertiisid sedagi, et tööde tegemisel kasutati näiteks odavamat asfaldisegu, kui aktides märgitud, ning mitmetel juhtudel tehti remonti paberite järgi suuremal pindalal, kui teeregistris märgitud teelõigu suurus tegelikkuses on.

Asi hakkas prokuratuuri andmetel kõrbema 2009. aasta kevadel, kui üks Kohtla-Järve linnavalitsuse teede eest vastutav naisametnik asus võrdlema aktide vastavust tegelikele töödele ning avastas juurdekirjutused.

Ka N&V ning Ossipenko kaitsja Jüri Leppik viitas süüdistuse poliitilisusele. “Pole kahtlust, et tegu on poliitilise protsessiga või poliitilise maiguga protsessiga.”