Lõuna ringkonnaprokuratuur tegi otsustava sammu alaealiste kuritegevuse probleemide lahendamiseks — juuni algusest hakkab selle laia teemaderingiga tegelema eriasjade prokurör, kirjutab Postimees.

Kuigi iga Eesti prokuratuur tegeleb noorte kuritegevusega, pole seni Eestis olnud ühtegi selle ala eriasjade prokuröri. Vaid Tallinnas, kus noorte kuritegevus on suurem kui mujal Eestis, tegutseb sel alal oma osakond koos kolme prokuröri ja kuue prokuröriabiga.

Juuni esimesest päevast asub Lõuna ringkonnaprokuratuuris ametisse Raul Heido — esimene eriasjade prokurör Eestis, kelle pärusmaaks on üksnes alaealiste kuritegevuse, laste vastu suunatud vägivalla ja perevägivalla probleemid.

Ühe esimese käsile võetava teemana nimetas Heido alaealiste komisjone, millest tema kinnitusel praegu prokuratuuril piisavat ülevaadet ei ole.

“Tean, et maavalitsuste juures tegutsevad sel alal head spetsialistid. Mind väga huvitab, kas ka omavalitsuste juures töötavates alaealiste komisjonides on kompetentsed inimesed noortele mõjutusvahendite määramise üle otsustama,” vihjas ta murekohale.

Teiseks tahab Heido tõhustada koostööd alaealiste komisjonide, politsei ja õppeasutustega, sest praegu ei tee prokuratuur valgustustööd tema hinnangul piisavalt.

Veel südamelähedasem on Heidole perevägivalla teema. “Prokuratuuril pole praegu pidevat koostööd kõigi organisatsioonide ja spetsialistidega, kes saaksid anda oma panuse perevägivalla juhtumite menetlemisse,” tõdes ta.