"On väga kahetsusväärne, et Keskerakond on valinud ebaseadusliku tee ning asunud avaldama menetlusandmeid, mille avaldamiseks neil seadusest tulenevalt õigust ei ole," ütles riigiprokuratuuri pressiesindaja Kadri Tammai BNS-ile, kommenteerides Keskerakonna laupäeval avaldatud teadet, mille kohaselt kahtlustatakse mõjuvõimuga kauplemises riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmeid Priit Toobalit ja Ester Tuiksood. "Olukord on seda halvem, et teade sisaldab väärinformatsiooni. Prokuratuur ei pea endiselt kriminaalmenetluse huvides võimalikuks täpsustada menetletava kriminaalasja detaile," lisas Tammai.

"Keskerakond on oma pressiteates viidanud kahele Keskerakonna fraktsiooni kuuluvale riigikogu liikmele. Prokuratuur ei pea soliidseks, et enne kahtlustatavate ülekuulamist nende isikuandmed ajakirjanduses avaldatakse, kuid kuna erakond on valinud just sellise tee, oleme sunnitud kinnitama, et kahtlustatavana on järgmise nädala algus kavas üle kuulata Priit Toobal ja Ester Tuiksoo," sõnas Tammai.

Riigiprokuratuur uurib Keskerakonna võimalikku mõjuvõimuga kauplemist ja sellega on seotud ka reedel toime pandud läbiotsimised.

Kahtlustuse kohaselt kasutasid kaks Keskerakonda kuuluvat riigikogu liiget ebaseaduslikult ära oma ametikohast tulenevat mõjuvõimu mõjutades Sihtasutuse Tallinn 2011 otsuseid huvitatud osapoolele soodsas suunas.

Vastutasuks oma ametikohast tuleneva mõjuvõimu ebaseadusliku ärakasutamise eest küsiti ja saadi rahalist toetust Eesti Keskerakonnale.

Reedel teostasid kaitsepolitseiameti töötajad läbiotsimisi muu hulgas Keskerakonna peakontori ja SA Tallinn 2011 ruumides.

Kriminaalmenetlust alustati mõnda aega tagasi. Menetlust juhib riigiprokuratuur ja viib läbi kaitsepolitseiamet.

Keskerakond teatas laupäeval, et riigiprokuratuuri väited kahe riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikme võimalikust mõjuvõimuga kauplemisest ei vasta tõele.

Riigikogu liikmed Priit Toobal ja Ester Tuiksoo ei ole mõjutanud SA Tallinn 2011 juhtkonda ühegi otsuse langetamisel ning ei oma mõju SA Tallinn 2011 nõukogu ja juhatuse liikmetele, teatas Keskerakonna pressiesindaja BNS-ile. Keskerakonna väitel on Riigiprokuratuuri esitatud kahtlustuse kohaselt SA Tallinn 2011 juhte mõjutatud eelistamaks ilutulestiku korraldamisel Jüri Luigele kuuluvat ettevõtet.

Lõuna-Eesti ärimees Jüri Luik võttis Keskerakonna teatel ühendust erakonna bürooga ning avaldas soovi parteid rahaliselt toetada. Mullu 28. juulil tegi Jüri Luik annetuse summas 300 eurot ja 30. augustil annetuse summas 200 eurot. Annetused on partei kinnitusel kajastatud ka Keskerakonna annetuste registris. Avalikult kättesaadavate andmete põhjal on Jüri Luige näol tegemist ärimehega, keda on saatnud mitmed skandaalid. Keskerakonna büroo oleks pidanud antud ärimehe tausta kontrollima enne annetuse vastu võtmist, paraku seda ei tehtud, möönis partei oma pressiteates.