Tallinna linnapea Edgar Savisaar sai kahtlustuse mitmes altkäemaksu võtmise episoodis juba eelmise aasta septembris. Savisaar suhtus kogu kriminaalasja kogu aeg üleolevalt, prokuratuur lubas aga sellega võimalikult kiirelt edasi minna.

Septembris sai Savisaar kahtlustuse ka Tallinna linna raha eest poliitreklaami tegemises. Asi puudutab nii telereklaame "Tallinn liigub" kui Hiiu staadioni avamisele kutsunud plakatit.

Sama asja eest nõudis erakondade rahastamise järelevalve komisjon Savisaarelt sisse 116 643 eurot. Savisaar kaebas selle edasi, aga riigikohus langetas hiljuti otsuse, et rahastamiskomisjonil oli õigus ja Savisaar peab seega raha Tallinna linnale tagasi maksma.

Sellessamas asjas on aga hulk inimesi, keda prokuratuur on üle kuulanud. Teada on vaid, et Põhja-Tallinna linnaosavanem Raimond Kaljulaid sai kahtlustuse, aga tema kriminaalasi lõpetati. Inimesi, kelle osa valimisreklaamide sündimises prokuratuur uurib, on aga teisigi. Enamiku nimed pole avalikkusele praegu teada.

Prokuratuuri teatel soovitakse sel kuul süüdistus ära esitada, venitab seda aga reklaamiasja uurimine. "Nö reklaamiasjas esitati kuriteokahtlustus erinevatele ametiisikutele, kelle kaitsjad on tänaseks tutvunud kriminaaltoimiku materjalidega ja novembri alguses oma taotlused prokuratuurile esitanud. Hetkel tutvub prokuratuur kaitsjate seisukohtadega ning seejärel otsustab kahtlustuse saanute suhtes läbiviidava menetluse edasise käigu üle," kommenteeris olukorda prokuratuuri pressinõunik Kaarel Kallas.

Savisaarele eelmisel aastal esitatud kahtlustuse järgi võttis Savisaar 2014. ja 2015. aastal korduvalt varade ja soodustustena altkäemaksu nii enda kui ka Keskerakonna kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses. Karistusseadustik näeb selle eest ette ühe- kuni kümneaastase vangistuse.

Altkäemaksu andmises kahtlustatakse ettevõtjaid Vello Kunmani, Hillar Tederit, Alexander Kofkinit ja Aivar Tuulbergi. Altkäemaksu vahendamises sai kahtlustuse ka endine keskkonnaminister Villu Reiljan, kes on juba kaks korda korruptsioonikuriteos süüdi mõistetud.

Hiljem sai samas kriminaalasjas kahtlustuse ka Keskerakond juriidilise isikuna ja samuti Keskerakonna kampaaniameister Paavo Pettai.

Linna raha eest enne 2015. aasta riigikogu valimisi valimiskampaania tegemise eest on juba maakohtus ja ringkonnakohtus süüdi mõistetud Kesklinna linnaosavanem Alar Nääme. Nääme kaebas edasi riigikohtusse.