"Hetkel on kohtueelne menetlus lõpujärgus ning teostatakse viimaseid toiminguid. Seejärel saadab uurimisasutus toimiku prokuratuuri ning prokurör saab vastu võtta lõpliku menetlusotsuse," teatas Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kaarel Kallas.

Teisisõnu peaks peagi selguma otsus, kas saata toimik uurimisasutusse tagasi, esitada kahtlustatavale Dmitrijevile süüdistus või lõpetada kriminaalmenetlus.

Jaanuari alguses purjuspäi autojuhtimises kahtlustatav Keskfraktsiooni liige Dmitri Dmitrijev kuulati üle 26. jaanuaril. Lisaks on ülekuulamisel käinud parlamendisaadikud Martin Repinski ja Siret Kotka.

Veebruari keskpaigas planeeriti veel ühe tunnistaja ülekuulamist. "Edasised tegevused sõltuvad suuresti tunnistaja antud ütluste sisust," oli Põhja ringkonnaprokuratuuri kommentaar toona. Kriminaalmenetluse käigus on üle kuulatud mitmeid tunnistajad ning nende seas on ka isikuid, kes kuuluvad Keskerakonda.

"Hetkeseisuga ei ole kõnealuses kriminaalasjas uusi tunnistajaid üle kuulata plaanis," sõnas Kallas, kuid lisas, et siiski tuleb arvestada, et tegemist on käimasoleva menetlusega ning alati on olemas võimalus, et keegi kuulatakse veel tunnistajana üle.

Mis juhtus?

6. jaanuaril kella 1.02 ajal sai politsei teate, et 33-aastane Dmitri sõitis sõiduautoga Subaru Legacy Harjumaal Pedase külas T-kujulisel ristmikul otse üle ristmiku teelt välja vastu kändusid. Dmitri viidi sündmuskohalt Põhja-Eesti regionaalhaiglasse. Meedikute esialgsel hinnangul võis mees olla joobes ning oli sündmuskohal üksi. Seega alustati väärteomenetlust. Ekspertiisi tulemusel selgus, et Dmitri oli kriminaalses alkoholijoobes. Kriminaalne joove algab alates 1,5 promillist.

Selgus, et teelt välja sõitnud Dmitri on riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Dmitri Dmitrijev. riigikogu istungitevabal nädalal toimus Keskerakonna fraktsiooni tööseminar Pedase külas. Seejärel saatis parlamendisaadik pressiesindaja Taavi Puki vahendusel teate, kus tunneb juhtunu pärast kahetsust ja vabandab tekkinud olukorra pärast.

Keskerakondlase sõnul toimus teisipäeval ja kolmapäeval riigikogu Keskerakonna fraktsiooni tööseminar, kus arutati 2016. aasta esimese poolaasta tööplaane. "Koosviibimise käigus tekkis mul konflikt fraktsioonikaaslasega. Soovisin aja maha võtta ja probleemist mõneks ajaks eemalduda. Tundes end kainena, lahkusin autoga. Jõudsin sõita mõne minuti, kui sõitsin teelt välja ja auto jäi kinni. Hiljem mu enda poolt kutsutud kiirabi viis mind Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse ülevaatusele, kus mu verest tuvastati minule teada olevalt ka alkoholi," kirjeldas Dmitrijev juhtunut.

Seejärel selgusid, et Dmitrijevil oli tüli fraktsioonikaaslase Martin Repinskiga. Nimelt hakkas Dmitrijev Siret Kotkale ligi tikkuma ning Repinski andis Dmitrijevi korrale kutsumiseks talle obaduse.

8. jaanuaril saabus ka teade, kus Põhja ringkonnaprokuratuur teatas, et alustab kriminaalmenetlust riigikogu liikme Dmitri Dmitrijevi suhtes. "Sellises joobes sõiduki juhtimine on käsitletav kuriteona ning seetõttu alustas Põhja ringkonnaprokuratuur täna mehe suhtes kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb mootorsõiduki juhtimist joobeseisundis," selgitas Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kaarel Kallas.

11. jaanuaril asus Keskerakonna fraktsioon arutama Dmitrijevi juhtumit. Fraktsiooni aseesimees Mailis Reps ütles, et Dmitrjevile ühtegi isiklikku hoiatust ei tehtud, kuid kõik erakonnakaaslased taunisid alkoholijoobes või jääknähtudega rooliistumist. Reps lisas, et Keskerakond otsustas järgmistel tööseminaridel alkoholist loobuda. 25. jaanuaril riigikokku tööle naasnud Dmitrijev sõnas, et jätkab parlamendis tööd, kahetseb juhtunut ning ei saa kriminaalmenetluse tõttu avalikkusele juhtunut täpsemalt kirjeldada.

Kuriteos süüdimõistmise korral jääb Dmitrijev riigikogu kohast automaatselt ilma. Kui Dmitrijev lahkub riigikogust, saab tema asendusliikmeks Eevi Paasmäe, keda erinevalt Dmitrijevist peetakse Keskerakonnas Kadri Simsoni poolehoidjaks.