Süüdistuse järgi lasi Enn Vitsut ajavahemikul septembrist 2011 kuni jaanuarini 2012 raiuda küttepuude saamiseks naaberkinnistul kaheksa kuuske ja korraldas ka nende äraveo.

Oma isa antud kaasuses esindav Toomas Vitsut teatas pressile, et prokuratuur süüdistab tema 81-aastast isa tema enda maatükil kasvanud kaheksa kuuse varguses. Vitsut nimetab seda "kaheksa kuuse kaasuseks".

"Minu isa ostis 14 aastat tagasi Eesti Vabariigilt välja maatüki ja sellel kasvava metsa. Erastatud maaüksuse piirid määrati kaardimaterjali alusel. Registrisse kanti maaüksuse suurus ja asukoht," selgitas Toomas Vitsut.

Vitsust meenutas, et aastal 2009 raius piirinaaber seadusvastaselt tema ja isa kaasomandis olevalt 3300 ruutmeetrilt maha 60-70 puud. Vitsut lisas, et isa tegi selle kohta politseile kuriteoteate, algatamaks lageraie tegija vastu kriminaalasja, kuid prokuratuur keeldus kriminaalasja algatamast.

"Kuriteo varjamiseks lasi piirinaaber maamõõtjal piiri muuta nii, et lageraie ala jääks piirinaabri maaüksusele," esitas Vitsut oma nägemuse juhtunust. Ta lisas, et Enn Vitsuti protestidele vaatamata nihutas litsentseeritud maamõõtja naaberkrundi piiri, mille tulemusena 1716 ruutmeetrit Enn Vitsuti maad liideti naabri krundiga. "Sellega mõõdeti naabrile osa sellest maa-alast, millelt ta oli raiunud puid 2009. aastal, kui see maa kuulus veel Enn Vitsuti krundi piiresse," tõdes Vitsut.

Toomas Vitsut lisas, et ametlik kiri, millega Enn Vitsutit teavitati krundipiiri muutmisest, oli postitatud ilmse arvestusega, et vaidlustuse võimalus aeguks enne, kui ta teatise kätte saab. Õigusvastased piiride koordinaadid kanti registrisse ilma Enn Vitsutiga kooskõlastamata.

Poja sõnul tegi isa aastal 2011 enda omandis ja valduses oleval maatükil sanitaarraiet vastavalt kohaliku omavalitsuse käest saadud loale. "Seejärel esitas piirinaaber Ardi Romet, varjamaks enda ebaseaduslikku raiet aastast 2009, prokuratuurile teadvalt vale kuriteoteate kaheksa kuuse varguse kohta," sõnas Toomas Vitsust. Jaanuaris 2012 algataski prokuratuur piirinaabri kaebuse põhjal Enn Vitsuti vastu kriminaalasja.

Prokuratuuri teatel oli Koolitoa kinnistu kaasomanik Enn Vitsut eeluurimisel kogutud andmeil hiljemalt 2009. aasta 24. septembrist teadlik katastrimõõdistamisest, mille käigus sai Naanu ja Koolitoa kinnistu vaheline piir maastikul kindlad koordinaadid. Sellele vaatamata lasi Vitsut maha raiuda ja ära vedada puud, mis asusid piiri järgi Naanu kinnistul.

Prokuratuur pakkus Enn Vitsutile võimalust lõpetada kriminaalmenetlus otstarbekuse põhimõttel, tingimusel et ta hüvitab naaberkinnistu omanikele metsamaterjali väärtuse 579,6 eurot ja talle osutatud õigusabi kulud 38,4 eurot.

Arvestades sellega, et uurimisandmeil pole kahtlustatava süü suur ja tegemist on muidu seaduskuuleka kõrges vanuses inimesega, poleks prokuratuur talle täiendavaid kohustusi määranud.

Kuna Enn Vitsut selle ettepanekuga ei nõustunud, esitas prokuratuur talle süüdistuse varguses ja saatis kriminaalasja materjalid kohtusse.

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik lisas, et kriminaalasja eeluurimisel tuvastati, et Naanu ja Koolitoa katastriüksused moodustati plaani- ja kaardimaterjali alusel, mis tähendab, et selliselt moodustatud katastriüksuste pindala on ebatäpne. Katastriüksuse täpse pindala saab katastrimõõdistamise tulemusena, kui maastikul on piiripunktidele ja vajadusel ka maastikul piiriga seotud maastikuobjektidele määratud koordinaadid, mille kaudu arvutatakse katastriüksuse täpne pindala.

Naanu kinnistu katastrimõõdistamise käigus koostas maamõõtja 19. mail 2009 Naanu katastriüksuse asendiplaani, kus on kirjas täpsed looduses olevate piiripunktide koordinaadid. Maamõõtja teostatud katastrimõõdistamise andmed registreeriti maa-ameti maakatastris 14. augustil 2009 ja sellest teavitati ka kinnistusraamatupidajat.