"Prokuratuur leidis, et sõnumisaladust ei ole rikutud," ütles Ojasalu Delfile. Ojasalu sõnul põhjendas prokuratuur oma otsust umbes nii, et kui inimene saadab kirja näiteks kellelegi Peetrile ja Peeter selle avalikustab, siis see ikkagi ei ole sõnumisaladuse rikkumine.

Ojasalu sõnul võib prokuratuuri vastuse põhjal öelda, et kirja saaja võib ükskõik kellele ka saadud kirja näidata.

Tulenevalt erakonnaseadusest on ERJK organ, kes oma sisemist tegevust ei tohi avalikustada, sest komisjonile kehtivad rangemad reeglid kui tavalisele kirjasaajale, nüüd aga selgus, et ERJK liige võib talle saadetud kirju edasi saata. Ojasalu väitel viitas prokuratuur ka vastavasisulistele riigikohtu lahenditele.

Ojasalu tõi iroonilise näite, et sellise tõlgenduse korral võiks ta edasi saata ka erinevate erakondade raamatupidamise dokumendid, kuna ta on need oma postkasti saanud. Ojasalu rõhutas, et ta on seni ja lähtub ka edaspidi siiski sellest, et ei tohi saada nende sarnaseks, keda ta ise kontrollib.

Ametialaseks kasutamiseks

Delfi palus Ojasalult prokuratuuri kirja näha, mille peale tõi komisjoni esimees huvitava paradoksina välja, et prokuratuurist temale saadetud kirja peal on märge "ametialaseks kasutamiseks".

"Ma olen nüüd kimbatuses," nentis Ojasalu. "Kui lähtuda sellest punasest templist kirja peal, siis ma ei tohiks seda kirja teile näidata, aga kui lähtuda nende sõnumi sisust, siis ma võiks selle kirja edasi saata," arutles Ojasalu. "Praegusel hetkel ma ei näita seda mitte kellelegi. Kuna minule on nende juriidiline tõlgendamine arusaamatu, siis mul pole nende kohta seetõttu ka mõistlikke selgitusi võimalik anda."

Ojasalu sõnul saavad kõik need, kes seda soovivad, seesugusest praktikast ainult julgustust ja innustust kirju lekitada ning ta prognoosis lekitatud kirjadest tulevalt ajakirjandusele hulka tööd.

Riigikogulastele soovitas Ojasalu aga teha riigireform ja käia üle seaduste omavahelised kooskõla küsimused, sest antud juhul tuleb välja, et seadusesse on kirjutatud ühte, siis lõpuks tuleb ikkagi välja, et puudub rakendusmehhanism ja kedagi ei saa vastutusele võtta. "Sisuliselt keeld on, aga tühja sellest keelust," lausus Ojasalu.

Septembri lõpus avaldas Delfi mõned erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) liikmete omavahelised kirjad, milles vaieldi selle üle, kas komisjon peaks arutama keskerakondlaste kaebusi IRLi ja Reformierakonna poliitikute väidetava ebaseadusliku rahastamise kohta.

Vahetult pärast kirjade avaldamist Delfis saatis Keskerakonna peasekretär Priit Toobal välja pressiteate, milles nõudis Ojasalu ja Tarandi ametist mahavõtmist. Seepeale saatis Ojasalu sellele vastuseks oma pressiteate, milles süüdistas keskerakondlasi soovis takistada nende erakonna rahastamise uurimist.

ERJK esimees Ardo Ojasalu ja aseesimees Kaarel Tarand saatsid prokuratuuri kirja, milles palusid ERJK kirjade lekitamise tõttu algatada kriminaalasi sõnumisaladuse rikkumise paragrahvi järgi, et lekitaja leida ja vastutusele võtta. Hoolimata teravatest tülidest keskerakondlastega Ojasalu ja Tarand prokuratuurile saadetud kaebuses ühtegi kahtlusalust välja ei toonud.