Kriminaalmenetlus alustati eelmise aasta jaanuaris ning selle käigus uuriti Eesti Vabariigi põhiseadusliku korra vastase ühenduse loomise kahtlustm teatas riigiprokuratuur.

Menetluse käigus leiti tõendeid, et Teinonen on alates 2006. aastast loomas püsivat ühendust, mis on ajendatud rassilisest ja rahvuslikust vihkamisest.

Loodavasse ühendusse värbas Teinonen liikmeid tema juhtimisel korraldatud koosviibimistel. Menetlusandmete kohaselt propageeriti Teinoneni organiseeritud kokkusaamistel rahvustevahelist vaenu, kasutades selle edasiandmiseks Adolf Hitleri ja tema poolt juhitud natsionaalsotsialistliku töölispartei (NSDAP) ideoloogia termineid, propagandavahendeid ja sarnast sümboolikat. Samuti sõlmis Teinonen teadlikult suhteid agressiivselt meelestatud kohalike noortega kellele ta tutvustas ja propageeris fašistlikku ideoloogiat.

Kriminaalmenetlus lõpetati, sest karistatav on vaid sellise põhiseadusliku korra vastase ühenduse loomine, mille tegevus on kitsamalt suunatud Eesti Vabariigi iseseisvuse ja sõltumatuse vastu. Risto Teinoneni käitumise puhul ei tuvastatud, et ta oleks soovinud allutada Eestit mõne teise riigi võimu alla. Muid põhiseaduslikke väärtusi, seal hulgas võrdset kohtlemist kahtluse alla seadva ühenduse loomine ei vasta sellele kuriteokoosseisule.

Samuti pole võimalik süüdistada Teinoneni vaenu õhutamises. Kehtiv karistusseadustik loeb karistatavaks üksnes vaenu õhutamise, kui sellega on põhjustatud vähemalt oht isiku elule, tervisele või varale. Tegevus, mis küll õhutab rassilist ja rahvuslikku vihkamisest, kuid millega ei ole veel kaasnenud oht konkreetsetele tuvastatavatele isikutele, sellele kuriteokoosseisule ei vasta.