Tegelikult ostis Toobal kolme kuu ja ühe nädala jooksul riigikogu kütusekaarti kasutades kütust rohkemgi, kui limiidi sisse mahtus, ja pidi osa kütusele kulunud summast tagasi maksma. Talle hüvitati aga selle aja jooksul soetatud kütust 2490,67 euro eest.

Aprilli, mai ja juuni jooksul tankis Toobal 2369 liitrit kütust, millele kulus kokku 2742,17 eurot: aprillis ostis Toobal kütust 656,24, mais 992,77 ja juunis 1093,16 euro eest. Sellest hüvitati 2315,65 eurot (vastavalt 543,35, 866,78 ja 905,52 eurot), nii et 426,52 eurot ei mahtunud enam limiidi sisse ja tuli tagasi maksta. Selle kolmekuulise perioodi jooksul oli Toobalil umbes 700 euro jagu autoga mitte seotud kulutusi.

Delfile pole Toobal oma kütusekulu põhjendada soovinud, kuid ajalehele Sakala rääkis ta eelmisel nädalal, et kasutas enim suuremat sorti maastikuautot Mitsubishi Pajero Sport, mis võtab diislit keskmiselt kümme liitrit saja kilomeetri kohta ning enda sõnul sõidab ta aastas maha umbes 60 000 kuni 80 000 kilomeetrit.

Kui Toobal sõidab aastas 70 000 kilomeetrit, siis tähendab see, et ta sõidab kuus maha keskmiselt 5833 kilomeetrit. Kütust peaks tema Mitsubishi võtma sel juhul umbes 580 liitrit kuus. Sinna kanti jäi tangitud kütuse kogus tõepoolest aprillis, aga mais ja juunis tankis ta kütust tunduvalt rohkem. Juunis tankis ta kolme erinevat kütust kokku üle 940 liitri, mis tähendab, et läbisõit peaks jääma tol kuul 9000 kilomeetri kanti. Sellise vahemaa läbisõitmiseks kulub oma 100 tundi, nii et Toobal pidi iga päev keskmiselt üle kolme tunni autoroolis olema.

Isegi, kui Toobal tõesti sõidabki sedavõrd palju, jääb küsimus, miks on ta tankinud kolme erinevat sorti kütust ja teinekord suisa järjest ja üle saja liitri korraga. Näiteks 5. aprillil tankis Toobal viie minuti sees Viljandi Endla Statoilis kütust kolmel korral kokku 199 liitrit, kusjuures ta tankis nii bensiini kui diislit. 12. aprillil võttis ta samas tanklas kütust kahel korral minutise vahega kokku 137 liitrit. Mitsubishi Pajerosse mahub samas kuni 85 liitrit diislit.

Sama kordus 7. juunil, mil Toobal tankis Viljandi Männimäe Statoilis kütust taas kolmel korral: kella kolme ajal päeval 96 liitrit diislit ja 54 liitrit bensiini ja kella poole kaheteist ajal õhtul teises Viljandi tanklas veel 124 liitrit diislit ehk kokku 220 liitrit diislit ja 54 liitrit bensiini.

Ajalehele Sakala selgitas Toobal erinevate kütuste tankimist sellega, et sõidab kolme erineva autoga, millest kaks kasutavad diiselkütust: juba nimetatud Mitsubishi ja BMW 520D, mida ta eelmise riigikogu koosseisu ajal kuluhüvitiste eest liisis. Kellelegi teisele Toobal enda kinnitusel riigikogu kütusekaarti laenanud ega kütust ostnud ei ole, samas tunnistas ta, et ostab teinekord kütust varuks.

Priit Toobali ostetud kütus

Parlamendiliikmetele on esindusfunktsiooni kuludega seoses hüvitamiseks ette nähtud 30 protsenti ametipalgast, mis on 3444,22 eurot kuus. Kuluhüvitisteks on saadikuil igas kuus 1033,27 eurot.

Kui riigikogulane kinnitab kuludokumente esitades, et kulutused on tehtud tema tööga seoses, ja dokumendid vastavad riigikogu juhatuses sätestatud korrale, siis riigikogu kantselei ega riigikogu juhatus põhjendusi lähemalt uurima ei hakka.

Piirangut kütuse kasutamiseks riigikogulastele seatud ei ole. "Piirang ongi see 30 protsenti kuluhüvitisi," märkis riigikogu kantselei kommunikatsioonijuht Urmas Seaver ja lisas, et kuidas kuluhüvitist erinevate kulude vahel jaotada, on riigikogulaste endi otsustada.

Delfi pöördus sel teemal kommentaaripalvega Toobali poole korduvalt, kuid nagu mainitud keeldus ta neid andmast. Veelgi enam, ta soovitas ka kõigil teistel riigikogu liikmetel ajakirjandusele kommentaare mitte anda enne, kui riigiprokuratuur pole otsustanud, kas alustada Eesti Maksumaksjate Liidu (EML) palvel kriminaalmenetlust uurimaks riigikogu liikmete kuluhüvitiste kuritarvitusi.

Eesti Maksumaksjate Liit saatis nimelt 19. oktoobril riigiprokuratuurile kirja palvega alustada kriminaalmenetlust, uurimaks lähemalt riigikogu liikmete kuluhüvitiste kuritarvitusi. Riigiprokuratuur peaks menetluse alustamise osas otsuse tegema esmaspäeval.