“Vajaduse arutleda koostööprotokolli üle tõstatas Jaanus Karilaid juba enne Keskerakonna kongressi ning ühiselt lepiti kokku, et arutelu toimub veebruarikuisel erakonna volikogu istungil. Arutelu algataja Jaanus Karilaid selle küsimuse hääletusele panekut ega koostööprotokolli tühistamist ei soovinud,” ütles Toobal, “küsimuse volikogu päevakorda võtmiseks korraldati Keskerakonna volikogu väliskomisjoni, mida juhib Enn Eesmaa, ja põhiseaduskomisjoni, mida juhib Tarmo Tamm, ühisistung, kus hääletuse ettepanekut samuti ei esitatud.”

“Volikogu päevakord koostati tehtud ettepanekutest lähtuvalt volikogu juhatuses, kuhu kuuluvad muuhulgas ka Enn Eesmaa, Tarmo Tamm ja Mailis Reps — ka seal ei tehtud ettepanekut päevakorda muuta. Järgnevalt kooskõlastas volikogu istungi päevakorra Keskerakonna juhatus — ka seal ei tehtud ühtki ettepanekut päevakorda muuta,” selgitas Priit Toobal.

“Keskerakonna põhikiri sätestab, et volikogu juhatus määrab päevakorra, mille kooskõlastab erakonna juhatus. Kuna erakonna volikogu töökord ei näe ette istungil päevakorra täiendamist ning punktide juurde lisamist, käitus volikogu aseesimees Siret Kotka vastavalt põhikirjale kui pani volikogu juhatuse poolt pakutud päevakorra hääletusele,” ütles Keskerakonna peasekretär, “juhul kui sooviti koostööprotokolli hääletusele panemist, oleks pidanud selle ettepaneku tegema vastavalt alusdokumentides sätestatule, kas siis komisjoni istungil või volikogu juhatuse koosolekul.”