Toobali sõnul on Ilvesel teine ehk viimane ametiaeg presidendina ning enam ei pea ta erakondade, peamiselt paremerakondade, toetust lunima ning ta võib oma väljaütlemises olla iseseisvam ja julgem.

"Ma loodan, et see väljendub nii aastalõpu kui ka tema teistes edasistes kõnedes," ütles Toobal Delfile.

Veel loodab opositsioon Toobali sõnul, et president tuletab Reformierakonnale ja IRLile jõuliselt meelde, et kobarseaduste läbisurumine riigikogus naeruvääristab ja kahjustab Eesti seadusloomet.

"See on probleem, millel president saab ja peab silma peal hoidma," ütles Toobal.

Lisaks on Eesti jaoks jätkuvalt probleemideks tööpuudus, väljaränne ning kasvav vaesus. "Presidendil on kohustus koputada valitsuse südametunnistusele ja öelda, et neid probleeme tuleb tunnistada ja ka kiireid lahendusi pakkuda," kõneles ta.

Toobali sõnul peaks president Ilves kogu Eesti rahvale aga sisendama kindlustunnet, et ei luba valitsusel teha, mis neil pähe tuleb.

"Peaks kinnitama, et vajadusel julgeb ta seadused jätta välja kuulutamata ning kaitsta Eesti rahvast ja põhiseaduslikku korda – nii, nagu seda tema ametivanne ette näeb," ütles opositsioonierakonna peasekretär.

Kõnes peaks olema vabandus

Ühe osa peaks Ilves oma kõnes pühendama aga ka vabandamistele, leidis Toobal.

"Ma leian, et Ilves peaks vabandama kohalike omavalitsuste, nende juhtide ja elanike ees," selgitas ta. "Vaatamata sellele, et riigikohus on leidnud, et juba aastaid on valitsus põhiseaduse vastaselt kohalikke omavalitsusi nöörinud, kuulutas ta 2012. aasta riigieelarve, kus riigikohtu öeldut taas eiratakse, välja."

Ilves peaks Toobali arvates vabandama ka president Arnold Rüütli ees ja seda Wikileaksi kaudu ilmsiks tulnu pärast.

Ning veel peaks Ilves Toobali sõnul vabandama Keskerakonna ja tema valijate ees. "Aasta tagasi kiirustas president kirikuskandaali hukka mõistma, aga tänaseks on kõigile selge, et sel polnud tõepõhja all ja oli väljamõeldis," rääkis Toobal. "Oma avaldustega sekkus president valimiskampaaniasse, mis ei ole demokraatlikus riigis kohane."