"Seega tundub, et Reformierakonnale pole tal enam midagi anda, rääkimata Eesti inimestest." ütles Toobal Delfile. "Kuna Ansip on teatanud oma äraminekust, siis ilmselt väga palju Eesti rahvast enam tema tegemised ei huvita, pigem vaadatakse tulevikku – kes on järgmine ja mida ta välja pakub."

Kui aga vaadata tagasi Ansipi peaministriks oleku ajale, siis märksi Toobal kahte momenti, mis tema tema arvates eriti hästi välja paistavad.

"Esiteks see kui Eestis valitses enneolematu majandusbuum, mida valitsus tagant õhutas, ning teiseks see kui langesime väga sügavale majanduskriisi, mille jooksul kasutas valitsus vaid kärpe-, mitte aga toetusmeetmeid," rääkis Toobal.

Parlamendi opositsioonierakonna esindajana märkis Toobal, et võiks üles lugeda ridamisi väga häid opositsiooni algatusi, mis on koalitsiooni poolt "sahtlisse" jäetud või sisulise põhjenduseta tagasi lükatud.

Kõige suuremaks ebaõnnestumiseks pidas Toobal seda, et peaminister pole oma ametisoleku aja jooksul proovinud juhtida valitsust sotsiaalsemalt ja inimkesksemalt.

"Inimeste igapäevane hakkamasaamine on jäetud selgelt nende endi hooleks ning käibesse võetud mugav termin "vajaduspõhine", mille alla tahetakse liigitada kõik, mis tundub praegusele koalitsioonile raha raiskamisena," kritiseeris Toobal. Ta tõi näiteks lapsetoetused ja tasuta koolitoidu.

"Siit tulenev ebaõnnestumine on ka see, et midagi pole suudetud ette võtta väljarände osas – Eesti kaotab ligikaudu 11 000 inimest aastas ehk pea Haapsalu linna jagu enamasti parimas tööeas noori," osutas Toobal lahendamist vajavale probleemile.

"Kui valitsuse poliitika ei muutu inimkesksemaks, siis pole mõtet ka imestada, miks inimesed Reformierakonda arrogantseks peavad või loota, et väljaränne lõpeb iseenesest," ütles Toobal.

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, annaks Keskerakonnale oma hääle 27 protsenti valijatest. Teisel kohal on sotsiaaldemokraadid, kelle toetus kasvas kolme protsendipunkti võrra 26 protsendini, vahendas ERRi uudisteportaal eile.

Nii Reformierakonna kui IRL-i toetus kahanes aga kuuga 3 protsendipunkti võtta. Reformierakonda toetas 21 protsenti ning IRL-i 19 protsenti küsitletutest.