"Valitsus [on] hüljanud aastasadadega sissetöötatud turu, Venemaa ja eeskätt Peterburi, mis tooks Eestisse sadu miljoneid eurosid ja seda igal aastal," kirjutas Kutser oma artiklis pealkirjaga "Venemaa võiks olla Eesti Nokia".

Kutser sõnas, et Peterburis elab ligi viis miljonit inimest, mida on neli korda rohkem kui Eestis ja sama palju kui Soomes. "Kergekäeliselt on kõrvale lükatud sisuliselt siinsamas paiknev metropol, maailmalinn. Meie regioonis on Peterburi ainus tõeline suurlinn, temast suurem on vaid 12-miljonilise elanikkonnaga Moskva," lisas Kutser, kelle sõnul saaks Eesti toiduainetööstus ainuüksi Peterburi turu najal õdusalt ära elada.

"Paljude venemaalaste jaoks on Eesti, aga eeskätt Tallinn ja eriti just vanalinn, väga tugeva nostalgilise tähenduse ja väärtusega," lausus Kutser. "Paneme selle Eesti kasuks tööle! Miks alustada nullist, kui Peterburis ja mujal Venemaal võime alustada juba poole pealt? Meil on olemas väga konkreetne konkurentsieelis, aga me ei kasuta seda," väitis Kutser.

"Eesti kaup on Venemaal hinnas. Olgu selleks "Vana Tallinn" või eesti suitsuvorst. Meid tuntakse ja teatakse ning seda reklaamimatagi. Eesti "bränd" on Venemaal küll kõvasti kahjustada saanud, aga usutavasti annab olukorda veel päästa."

"Poliitikast ei tohi lasta end segada, sest päeva lõpuks ei kaitse meid keegi peale meie endi," lausus Kutser. "Eesti tugevus saab olla ida ja lääne vahel balansseerides, võttes mõlemalt just eesti rahva heaks vajaliku, mitte müües end ühele või teisele poolele maha."

Venemaalastele tuleks hakata väljastama jõulude ja uue aasta kiirviisasid.
Priit Kutser

"Tallinna ja Peterburi vahel tuleks käima panna regulaarne kiirrong, mis peatuks üksnes lõppjaamades. Passikontroll tehakse ära sõidu ajal. Nii on Helsingi-Peterburi rongis. Tegu peab olema tõesti kiirrongiga, mis tähendaks, et sõit kestaks maksimaalselt kolm tundi," õpetas Kutser.

Samuti tuleks Kutseri hinnangul venemaalastele hakata väljastama jõulude ja uue aasta kiirviisasid tingimusel, et turist näitab ette tasutud broneeringu mõnes Eesti majutusasutuses. "Sellised ajutised sissesõiduload oleksid kestvusega kaks-kolm nädalat ja tasuta," soovitas Kutser.

"Vene turust tuleva rahaga saaksime aga üles ehitada rida majandusharusid, mille arendamiseks meil täna raha puudub. Sellisteks võiksid olla just erinevad innovaatilised ja kõrgtehnoloogilised lahendused," lausus Kutser.

Kutseri sõnul oli meie majandust silmas pidades viga Nordstreamile ära öelda. "Eesti ei pea igal sammul Venemaale hambaid näitama ja saba jalge vahel urisema. Venemaad see ei muuda, aga Eesti majandus kannatab."