Tänasele kohtumisele on palutud vabakonna esindajad, ka Harta 12 algatajad ja liikumise "Aitab valelikust poliitikast!" esindaja, parlamendierakondade esindajad ning riigiõiguse eksperdid.

Reformierakond saadab presidendi juures kogunevale ümarlauale erakonna aseesimehe ja keskkonnaministri Keit Pentus-Rosimannuse ning riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liikmed, põhiseaduskomisjoni kuuluvad Väino Linde ja Rait Maruste.

Sotsiaaldemokraatidest osalevad arutelul erakonna esimees Sven Mikser ja peasekretär Indrek Saar, Keskerakonna liikmetest erakonna aseesimees ja riigikogu fraktsiooni juht Kadri Simson ja Aivar Riisalu. IRL-i seisukohti kaitsevad erakonna esimees Urmas Reinsalu ja peasekretär Tiit Riisalo. Riigikogu demokraatide ühendust esindab Rainer Vakra.

President Ilves on Kadriorgu kutsunud nii erakondade kui ka vabakonna esindajad, et arutada erakondade rahastamise, poliitilise konkurentsi ja riigijuhtimise järelevalve küsimusi.

14. novembril pärast Harta 12 ilmumist ütles Ilves: "Kutsun kõikide erakondade esindajaid toetama erakondade asutamise, rahastamise ja tegevuse avatumaks muutmist, valimissüsteemi parandamist ning riigi, poliitika ja ühiskonna hoolivamaks muutmist.

Nende ettepanekute arutamiseks ja lahenduste leidmiseks kutsun /---/ enda juurde erakondade ja organiseerunud vabakonna esindajad, riigiõiguse spetsialistid.

Kiiva jooksnud mõtte- ja suhtlusviisi korrastamine, erakonnapoliitika rolli mõtestamine, rahastamise ja valimiskorralduse paremaks tegemine võiksid käia paralleelselt."