Presidendid Kaljulaid ja Gauck arutasid kohtumisel Eesti-Saksamaa kahepoolseid suhteid, Euroopa Liidu tulevikku Ühendkuningriigi referendumi valguses ning Euroopa julgeolekuolukorda.

Eesti riigipea märkis, et Eesti ja Saksamaa kahepoolsed suhted on väga head ja järjepidevad ning riike iseloomustab ühine arusaam muutunud julgeolekuolukorrast. “Kaitsealases koostöös on meil aastate jooksul kujunenud väga laiapõhjaline koostöö. Saksamaa on konkurentsitult üks meie aktiivsemaid Euroopa liitlasi regiooni julgeoleku tagamisel, panustades pidevalt Balti õhuturbesse,” ütles president Kaljulaid.

President Kaljulaid nentis, et Saksamaa on viimased kaks aastat olnud Eesti jaoks tähtsuselt neljas väliskaubanduspartner Soome, Rootsi ja Läti järel. “Saksamaa on Eesti ettevõtjatele üks huvipakkuvamaid sihtturge. Seda kinnitasid ka Saksamaal tegutsevate Eesti idufirmade eestvedajad, kellega eile Berliinis kohtusin,” sõnas riigipea, kelle hinnangul on Eestil ja Saksamaal lähedased vaated ka laiemalt Euroopa Liidu majandusküsimustes.

Presidendid Kaljulaid ja Gauck mainisid kohtumisel ka koostööd digivaldkonnas. “Võin kindlalt öelda, et sakslaste huvi Eesti IT-arenduste ja e-riigi lahenduste vastu on suur. Eesmärk on jõuda reaalsete e-valitsemise koostööprojektideni,” lisas Eesti riigipea.

Kaljulaid ettekandes välispoliitika ühingule: loodan, et Euroopa on vaatamata kriisidele ühtne

“Euroopa on vaatamata viimaste aastate kriisidele ja konfliktidele suutnud jääda olulistes välispoliitilistes ja julgeolekualastes teemades ühtseks,” ütles president Kersti Kaljulaid täna Berliinis Saksamaa välispoliitika ühingu liikmetele peetud ettekandes. “Loodan, et Euroopa Liit suudab edaspidigi jääda üksmeelseks siis, kui ohus on põhiväärtused,” rõhutas riigipea.

President Kaljulaid nentis, et aastate jooksul on ikka olnud neid, kes ennustavad Euroopa Liidu lõppu ja Ühendkuningriigi referendum kahtlemata hoogustas selliseid arvamusi. “Euroopa Liidu liikmesriigid võivad üksteisega mitte nõustuda, kuid nad on harva tülis. Saan seda kinnitada, olles ise töötanud Euroopa Liidu institutsioonis 12 aastat,” lisas president Kaljulaid.

Riigipea hinnangul on julgeolek hetkel Euroopa kõige olulisem väljakutse. “Euroopat tuleb vaadata ühtsena ja me saame tagada julgeoleku ainult siis, kui me ei lähene lahendusele üksikute riikide või regioonide põhiselt. See puudutab ka energiajulgeolekut ja transporti. Me peame looma füüsilisi ühendusi Euroopa eri piirkondade vahel,” lisas ta.

President Kaljulaid ütles kohtumisel Saksamaa välispoliitika ekspertidega, et Venemaa on vaatamata majanduslikele raskustele arvestatav sõjaline jõud. Ta rõhutas, et Venemaa rünnak NATO ehk maailma võimsaima poliitilis-sõjalise alliansi vastu ei ole tõenäoline. Küll aga peab Euroopa president Kaljulaidi hinnangul olema väga tähelepanelik ja tegema poliitilised otsused reaalsest olukorrast lähtuvalt. “Dialoog Venemaaga on oluline, kuid ainult sellele lootmine pole tulemuslik,” lisas ta.

President Kaljulaid meenutas, et NATO eesmärk on rahu säilitamine. “Meie suurim eesmärk on konfliktide ärahoidmine, mitte nende esile kutsumine. Tuleb panustada heidutusse. See on pikk protsess, mis ei lõpe üleöö,” ütles riigipea, kelle sõnul on samavõrra oluline riiklike kaitsekulutuste tõstmine.

Kaljulaid kohtus visiidil ka Bundestagi president Norbert Lammertiga ning Bundestagi Saksamaa-Balti sõprusgrupi esindajatega.

Eile asetas riigipea valged roosid Berliini müüri memoriaali juurde ning kohtus Saksamaal tegutsevate Eesti ettevõtjate ning Berliini eestlaskonnaga.

Tagasi Eestisse jõuab president Kaljulaid täna õhtul.