Narvas külastas Kaljulaid piirivalvureid ja hoiatas neid, et Venemaa levitab ohtlikku propagandat.

Ta hoiatas Venemaa eest. "Venemaa on agressiivne riik, mis ei tunnista allkirjastatud kokkuleppeid, mis on tekitanud Süürias humanitaarkatastroofi ja keeldub austamast Minski kokkuleppeid Ukrainas," ütles Kaljulaid.

Ta ütles, et on tänulik NATO liitlastele nagu Suurbritannia, et nood on tulnud praegusel hetkel Eestile appi. Kui talt küsiti, kas see on uus külm sõda, vastas ta: "Me peaksime olema rahulikud, mitte alarmeeritud."

Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse juht Jüri Luik ütles, et Venemaa mängib Euroopas sõjaliste vahenditega väga ohtlikku mängu. "Seetõttu peab NATO oma sammudes olema väga konkreetne," ütles Luik.

Vene piiri ääres Narvas on ülekaalus venekeelsed inimesed, kellele Putin meeldib. "Siinsetele inimestele Putin meeldib ja nad toetavad Putinit, aga Venemaal, mitte Narvas," ütles kohalik ajakirjanik Sergei Stepanov. "Me saame ületada jõge ja näha tegelikku Venemaad oma madalate pensionite, kalli toidu ja kehva kaubavalikuga poodides," ütles Stepanov.

Ta usub, et Venemaa peab oma kontrolli all oleva meedia toel "virtuaalset külma sõda".

Venemaa ohtlikkuse üheks põhjuseks on ajakirjaniku hinnangul sealse majanduse kehv olukord, mis võib ajada Putini meeleheitlikele sammudele. Hoolimata suurtest kaitsekulutustest on Venemaa võibolla nõrgem kui on kunagi peale Peeter Suure valitsusaega.

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelson nentis, et venelased tahaksid suured olla. "Tean, et nad tahaksid jälle võimsad olla," ütles Mihkelson. "Nad tahavad globaalset julgeolekukorda muuta, et taastada Vene impeeriumi," ütles Mihkelson.

"Nad ei aktsepteeri Lääne julgeolekuarhitektuuri ja seetõttu kompavad nad Ukrainas ja Süürias lubatava piire," ütles Mihkelson.