Tänase otsuse kohaselt andis Ilves Riigivapi I klassi teenetemärgi Euroopa Komisjoni kahekordsele asepresidendile Siim Kallasele ning Riigivapi II klassi teenetemärgi Eesti endisele peaministrile ja praegusele Euroopa volinikule Andrus Ansipile.

Tõik, et president otsustas anda teenetemärgi Euroopa Komisjoni asepresidendina ametis olevale Ansipile, lisas Ilvese ametiajale juurde veel ühe aasta, kui ta tunnustas poliitikuid teenetemärkidega.

Presidendi nõunik Toomas Sildam lisas Delfile, et kõik endised peaministrid on saanud teenetemärgi.

President Toomas Hendrik Ilves oli enne tänavust kaheksa aasta vältel poliitikutele teenetemärke andnud vaid kolmel aastal - 2008., 2011. ja 2012.

Kui 2013. aastal ei saanud ükski poliitik teenetemärki, siis 2011. aastal said presidendilt teenetemärgid välisminister Urmas Paet ja siis veel riigikogusse kuulunud, nn Silvergate´i algataja Silver Meikar. 2011. aastal autasustas Ilves rahandusminister Jürgen Ligi ja Euroopa Parlamendi liiget Ivari Padarit.

2008. aastal said teenetemärgi ka siis riigikogu esimees olnud Ene Ergma, majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ning praegune Rakvere linnapea Toomas Varek. Muuhulgas autasustati 2008. aastal teenetemärgiga praegusi poliitikuid Indrek Tarandit ja Eerik-Niiles Krossi. Samuti sai siis presidendilt teenetemärgi tollane Isamaa ja Res Publica Liidu partei kampaania- ja tegevjuht, praegune partei peasekretär Tiit Riisalo.

Mõlemad, nii Kallas kui ka Ansip on tegelikult presidendilt teenetemärgi saanud, kuid kumbki ei saanud seda Ilvese ametiajal. Siim Kallasele omistas president Arnold Rüütel 2003. aastal Riigivapi II klassi teenetemärgi ja Ansipile Valgetähe III klassi teenetemärgi 2005. aastal.