Eesti riigipea ja minister Van Loan rääkisid laupäeva õhtul toimunud kohtumisel Atlandi-ülesest koostööst nii NATO kui ka Euroopa Liidu tasandil.

“Eesti nagu kõik Euroopa Liidu maad on huvitatud meie ühenduse ja Kanada vabakaubandusleppe võimalikult kiirest sõlmimisest,” kinnitas president Ilves. “Loodan, et neljas läbirääkimiste voor, mis toimub järgmisel nädalal Brüsselis, viib meid oluliselt lähemale sellele laiahaardelisele, ambitsioonikale kokkuleppele Euroopa Liidu ja Kanada vahel.”

Rääkides Eesti ja Kanada suhetest tõdes president Ilves, et me oleme teineteisele head partnerid ja kindlad liitlased NATO-s ning Atlandi-üleses koostöös laiemalt.

“Oluline on, et me mõistame maailma ja meie kõigi probleeme sarnaselt, olgu selle kinnituseks või meie mõlema panus Afganistani ja seeläbi kogu sealse regiooni stabiilsemaks muutmisel,” ütles Eesti riigipea.

Kanada valitsuses ja parlamendis aastaid erinevatel ametikohtadel töötanud, Eesti juurtega minister Van Loan’i ema ja vanavanemad, kes pärinevad Harjumaalt, põgenesid sünnimaalt Teise maailmasõja ajal. Vabariigi President on Peter Van Loan’ile annetanud 2009. aastal Maarjamaa II klassi teenetemärgi Eesti ja Kanada suhete arendamise eest.