Ilves rääkis paralleelidest 1945. ja 1946. aastaga kui USA ja Euroopa hakkasid märkama naljakaid asju, mil nende esmane liitlane natside vastu hakkas tegema naljakaid asju. Alguses inimesed ei teadnud, mida teha, aga siis tuli Briti välisminister Ernest Bevin välja NATO ideega. Koostöös ameeriklastega sündisidki NATO ja Marshalli plaan, kirjutab Washington Post.

Ilves kinnitas, et Eesti astus NATOga liitudes õigele poolele. "On suur vahe, kas olla NATO liige ja mitte olla. Miks NATO ei kaitse Ukrainas? Kuna Ukraina ei ole NATO liige, aga meie oleme. Küsimus ei ole selles, kas me usume artiklit 5. Küsimus on, kas Putin usub artiklit 5?" kõneles Ilves NATO liikmelisusest.

Küsimusele, kas USA ja Euroopa reageerivad, vastas Ilves, et tema arvates küll. "Obama ütles üsna selgelt, et Tallinna ja Riia ja Vilnius on sama turvalised kui Pariis, Berliin ja London," viitas Ilves Obama Tallinnas peetud kõnele.

Küsimusele, mis saab edasi, ütles Ilves, et tema arvates on Venemaa eesmärk Ida-Ukrainas luua uus külmutatud konflikt.

Ilves ei pidanud tõenäoliseks, et Venemaa saavutaks midagi Narvas. "Keskmine vene kaevur Donetskis teenib 200 eurot kuus. Keskmine vene kaevur Eesti saab 2000 eurot kuus. Kõik Eesti elanikud on Euroopa Liidu liikmed ja Euroopas on tööjõu vaba liikumine," rääkis Ilves.

"Küsitlused näitavad küll, et inimesed arvavad, et Krimmi annekteerimine on hea. Aga kui küsida, kas nad soovivad liituda Venemaaga, ütlevad nad ei," selgitas president.

Ilves vastas ka küsimustele Vene propaganda, Eston Kohveri röövimise ja NATO täiendavate sõjaliste jõudude paigutamise kohta Baltikumi.