Ilves rääkis täna õhtupoolikul BBC World Service raadiosaatele "Newshour", et me ei peaks Trumpi kampaania käigus tehtud avaldusi ajama segi tema tulevaste poliitikatega.

"Sellised avaldused lähevad harva üle poliitikateks," arvas Ilves.

Samas juhtis saatejuht tähelepanu, et Trumpi kampaania käigus tehtud avaldused, sealhulgas märkused NATO kohta on hetkel ainukesed, millele meil tema poliitikaid analüüsides toetuda on.

Selle peale vastas Ilves, et jah, praegu on meil need avaldused, aga ka need on läinud erinevates suundades. Näitena tõi endine riigipea välja, et Trump on lahkuvat presidenti Barack Obamat kritiseerinud ka näiteks Ukrainas mitte piisavalt tegutsemise eest.

"Noh, jälle raske öelda. Tal on kindlasti rohkem Putinit soosiv vaade, kui Obamal, aga ma arvan jällegi, et kui sa hakkad saama luureandmeid, siis inimesed muudavad tavaliselt oma meelt," ütles Ilves küsimusele, et kas Trumpi tuleks Venemaa suhtes karta.

Ilves tõi ka välja, et Trumpi valitsuse võimalikuks kaitseministriks pakutav senaator Jeff Sessions ei "vaata kindlasti Venemaad kinniste silmadega" ning et ka Trumpi julgeolekunõunikel pole selle koha pealt illusioone.

Mäletatavasti ütles USA vabariiklaste presidendikandidaadiks tõusnud kinnisvaramagnaat Donald Trump kampaania ajal ajalehele The New York Times antud intervjuus, et lähtuks NATO liitlase sõjalisel toetamisel eelkõige sellest, kas nimetatud liitlane on ka "Ameerika Ühendriikide ees oma kohused täitnud" ehk kordas taas oma seisukohta, et liitlased peavad hakkama ise oma julgeolekusse rohkem panustama.

Selles valguses tõi Trump esile just nimelt Balti riikide kaitsmise.