"Veel enne, kui ma räägin tänasel ilusal päeval sellest, kus me 24 aastat pärast Eesti iseseisvuse taastamist oleme, ei saa ma eirata üht ebameeldivat, ent kaudselt ka tänase pidupäevaga seotud sündmust.
See on põhjus, miks me kanname praegu rinnas kollaseid linte: et näidata lootust ja otsustavust tuua koju tagasi aasta eest Eesti Vabariigi territooriumilt röövitud Eesti kodanik," rääkis president.

"Nagu teame, täitis politseiametnik Eston Kohver Eesti-Vene kontrolljoonel tööülesandeid. Tema tööks oli takistada salakaubavedu üle piiri. Parimal viisil on olukorda kirjeldanud ja Eston Kohverit iseloomustanud Eesti suursaadik Jüri Luik: „Ta on tõeline kangelane. Kui inimene läheb hommikul tööle, jätab perega hüvasti ja 24 pärast ilmub välja Moskvas Lefortovo vanglas ning on sellest hoolimata siiani säilitanud kindlameelsuse ja huumorimeele, /_ _/, siis on selles inimeses tubli sisu,“" rääkis Ilves.

"Samal ajal, kui me naudime oma vabadust siin roosiaias või Roosna-Allikul, Roostal ja kõikjal Eestis, istub meie riiki teeninud ja tööülesannete täitmisel Eesti pinnalt röövitud mees Venemaal vangis. Ta mõisteti range režiimiga vangilaagrisse päev enne Eesti rahva pidupäeva. Vaevalt see ajaline kokkulangemine kuidagigi juhuslik oleks," märkis riigipea.

"Ta istub vangis põhjusel, et tegi oma tööd hästi. Et Eestil on läinud hästi. Mõnede inimeste ja mõne riigi meelest liigagi hästi. Ärme teda unusta. Olgem toeks Estoni abikaasale ja neljale väikesele lapsele, kõigile lähedastele. Tänu Estonile ja tänu temasugustele lõpuni lojaalsetele Eesti riigi ja rahva teenritele oleme vabad ja jääme vabaks," rõhutas president.