President Toomas Hendrik Ilves lendas täna Washingtoni, kus demokraatlikku arengut rahvusvaheliselt toetav mõttekoda NDI (National Democratic Institute) annab talle homme üle mõttekoja iga-aastase demokraatia auhinna, mis seekord jagati kodanikuühiskonna ja innovatsiooni edendajatele. President Ilvesele antakse auhind e-riigi ja digitaalse kodanikuühiskonna edendamise eest, teatas presidendi kantselei.

NDI on mittetulunduslik organisatsioon mille eesmärgiks on toetada ja tugevdada demokraatlikke institutsioone kogu maailmas ning kutsuda üles kodanike kaasamisele, avatusele ja vastutavale valitsemisele. NDI tähistab 10. detsembril oma 30. aastapäeva ning on töötanud koos partneritega 130 riigist (lisainfo http://ndi30.tumblr.com/). NDI 30. aastapäevale pühendatud pidulikul seminaril antakse üle ka tänavused demokraatia edendamise auhinnad.

Eesti riigipea kohtub Washingtonis USA endise välisministri Madeleine Albright’iga ja osaleb koos temaga videopöördumises, milles nad tervitavad osalejaid Eesti Inimõiguste Instituudi poolt korraldataval ÜRO Inimõiguste päevale pühendatud inimõiguste konverentsil. Samuti kohtub Eesti riigipea kodanikevabadusi edendava mõttekoja Freedom House'i presidendi David Krameriga ja USA välisministeeriumi küberküsimuste koordinaatori Christopher Painteriga.

President Ilves annab Washingtonis ka üle Kotkaristi I klassi teenetmärgi, mille ta annetas 2010. aasta iseseisvuspäeva eel USA erukindral Bantz John Craddock’ile, NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhatajale 2006-2009.

Kolmapäeval lendab riigipea Londonisse, kus toimub rahvusvahelise interneti haldust valvava organisatsiooni ICANN (Interneti Nimede ja Numbrite Määramise Korporatsiooni) poolt kokku kutsutud ekspertide kogu koosolek. President Ilves on palutud ekspertide kogu eesistujaks.

Kogu eesmärk on interneti valitsemisega seotud aktuaalsete väljakutsete analüüs ning avatud ja vaba interneti kaitse olukorras, mil väljendusvabadus internetis on sattunud kasvava surve alla muuhulgas suuremaid regulatsioone ja piiranguid nõudvate autoritaarsete riikide poolt.

Ekspertide kogu, kuhu kuuluvad kõrgel tasemel riike, kodanikühiskonda ja ettevõtteid esindavad asjatundjad kogu maailmast, plaanib esitada järgmiseks kevadeks raporti interneti valitsemise hetkeseisust ja tulevikusuundadest.