Eesti riigipea kõneleb USA välisministeeriumis strateegilise küberküsimuste arutamiseks kokku kutsutud ümarlaual, kus osalejateks on Ühendriikide valitsusasutuste küberjulgeoleku tippametnikud ja Eesti Riigi Infosüsteemide ameti (RIA) esindajad.

Vabariigi president kohtub Washingtonis Valge Maja küberjulgeoleku koordinaatori Howard Schmidt'iga ning samuti USA välisministri nõunikuga infotehnoloogia alal Alec Ross’iga, kes on üks Ameerika Ühendriikide ja Brasiilia presidentide Barack Obama ja Dilma Rousseff'i rahvusvahelise algatuse „Avatud valitsemise partnerlus“ arhitekte. Algatus, millega on ühinenud poolsada riiki, julgustab nende kõigi valitsusi suuremale avatusele, läbipaistvusele, kodanike kaasamisele ja laiemalt kodanikuühiskonna tugevdamisele.

„Eesti kogemus tõestab: tänapäevaselt edukas riik tähendab sõna- ja ajakirjandusvabadust, seaduste ülimuslikkust, korruptsiooni ohjeldamist, kodanikkonna kaasamist, kõike seda, ilma milleta pole mõeldav demokraatia ja õigusriik,“ ütles president Ilves “Avatud valitsemise partnerluse” avadiskussioonil, mis toimus mullu septembris, ÜRO Peaassamblee 66. istungjärgu ajal New Yorgis. „Selle kõige vastand on sageli hirmule tuginev suletud ühiskond, mida ei leevenda ka mõne maa majanduslik stabiilsus.“

Eesti riigipea esineb Bostonis, Harvardi ülikoolis avaliku loenguga “Rahvusvaheline küberjulgeolek: avaliku ja erasektori väljakutsed” ning osaleb samas õhtusöögil USA omaaegse välis- ja julgeolekupoliitika ühe olulise kujundaja Henry Kissingeri auks. President Ilves kõneleb ka Washingtonis strateegiliste ja rahvusvaheliste suhete keskuses (CSIS) teemal “E-valitsemine ja küberjulgeolek – kui väike tähendab suurt või miks ei saa arvutile anda pistist”.

German Marshall Fund’is osaleb Eesti riigipea ümarlaual “Global Europe: Game Over?”.

President Ilves külastab Washingtonis ka Walter Reed’i sõjaväe meditsiinikeskust, kus ravitakse Afganistanis raskelt haavata saanud Ühendriikide sõdureid.

Bostonis kohtub vabariigi president Harvardi ülikoolis õppivate Eesti tudengitega ning külastab Eesti taustaga iduettevõtteid GrabCAD ja ZeroTurnaround.

Ameerika Ühendriikidest lendab president Ilves Varssavisse. Poola riigipea Bronisław Komorowski kutsel toimub seal Balti riikide ja Poola presidentide kohtumine, millel arutatakse NATO Chicago tippkohtumisega ja muid regionaalse julgeolekuga haakuvaid teemasid. President Ilves peab oluliseks meie piirkonna – kus vaieldamatult on eriline roll Poolal – ühist pilku julgeolekuga seotud väljakutsele nii Lääneremere regioonis kui laiemalt.

Tagasi Eestisse jõuab president Ilves 17. aprillil.