„Teie tegevus Helmandi provintsivõimu arendamisel, korruptsiooni tõkestamisel ja septembris toimunud parlamendivalimistel julgeoleku tagamisel suurendab Helmandi provintsi elanike usku ausa valitsemise võimalikkusesse ning on eeskujuks paljudele kohalikele juhtidele,” ütles president Ilves kokkusaamisel Helmandi kuberneri Gulab Mangaliga.

Esmaspäeval Afganistanis töövisiiti alustanud Ilves nimetas ülesehitustööd üheks oluliseks eelduseks, et üha rohkem inimesi hakkaks oma riiki toetama ja sellesse uskuma.

Gulab Mangal, üks mõjukamaid kubernere Afganistanis, kinnitas president Ilvesele, et kuigi mässuliste rünnakud tema koduprovintsis on jätkuvalt sagedased, näeb ta kindlaid märke olukorra paremaks muutumiseks.

Afganistan on Eesti arenguabi üks olulisemaid sihtriike. Eesti koordineerib Helmandi provintsi ülesehitusmeeskonnas kohaliku tervishoiusüsteemi loomist ning on korraldanud esmaabikursusi, meedikute täiendkoolitusi ja täiskasvanute koolituskeskuse väljaehitamist.

Eesti toetab ka politsei väljaõppekeskuse loomist koostöös Suurbritannia ja Taaniga ning on osaline Jaapani valitsuse rahastatud projektis, millega rajatakse uued kaevud viie tuhande elaniku joogiveega varustamiseks Lashkar Gah’ ümbruses.

Eesti tervishoiuekspert Priit Paju, kes koordineerib Helmandi provintsi meditsiinisüsteemi ülesehitamist, tutvustas president Ilvesele olulisemaid kohalikke koostööpartnereid.

„Ilma tsiviilpanuseta pole edu võimalik, sõda Talibani vastu pole vaid relva jõul võidetav,” ütles president Ilves. „Afganistani inimesed vajavad meie abi ja toetust arstiabi korraldamisel, hariduse kättesaadavamaks muutmisel, üleüldse parema tuleviku rajamiseks ning kui oskame ja suudame, siis mõistagi aitame neid.”