Riigipea tunnustas tegevust, mida kodanikud suudavad Eestis ise oma vabal valikul ära teha seltsides, ühendustes ja ühingutes, teatas presidendi kantselei pressiteenistus.

“Aga riigikaitse kõrgeima juhina on mul eriti hea meel organisatsioonide üle, kus ühinevad kodanikualgatus ja riigikaitse,” sõnas president Ilves, nimetades Kaitseliitu ja Eesti Reservohvitseride Kogu: “Siin olen nõus teie motoks oleva Winston Churchilli lausega, et “reservistid on kahekordsed kodanikud."

President Ilves peab kodanikuühiskonna tugevust üheks põhiliseks kaitseks nii sise- kui ka välisohtude vastu, mis võiksid ähvardada demokraatlikku Eesti Vabariiki.

„Vabatahtlikkus, ja just eriti meie maa kaitses, ehk siis kodanike enda kaitsetahe on suurim heidutus, mida üks riik saab välja panna,“ lausus riigipea. „Agressor peab alati arvestama, et iga kodanik selles riigis on tema potentsiaalne vaenlane, vastuhakkaja.“

„Järelikult, mida rohkem on teid meie riigikaitsesüsteemis, mida rohkem teised näevad, kuidas Eesti kaitses osalevad vabatahtlikult lugupeetud inimesed kultuuri- või ärimaailmast ja riigiteenistusest, seda tugevam saab olema teie eeskuju,“ ütles president Ilves.