Rahvusvahelise strateegiliste uuringute instituudi esimese juhi Alastair Buchani mälestuseks peetavat kõne on erinevad võtmeisikud pidanud alates aastast 1976, teiste seas näiteks Henry Kissinger, Helmut Schmidt, Shimon Peres, Jaap de Hoop Scheffer, Kevin Rudd.

Tänavuseks esinejaks valiti Euroopa liidrina Eesti president, kelle kõne fookuses oli põgenikekriis, terrorismivastane võitlus ning Euroopa julgeolek. Tema hinnangul panevad hiljutised sündmused proovile kõik, mida Euroopa on viimase 60 aasta jooksul samm-sammult saavutanud.

"Euroopa liidrid on harjunud tegelema kriisidega ühekaupa, olgu selleks siis rahakriis, Kreeka maksejõuetus või Krimmi annekteerimine ja sõjategevus Ida-Ukrainas. On oluline, et Euroopa väljuks praegusest, erinevatest kriisidest tulvil olukorrast tugeva ja ühtsemana. See aga eeldab meie poliitikutelt riigimehelikkust - valmisolekut langetada otsuseid, mis vaatavad kaugemale populaarsusuuringutest ning tagasivalimisest," rõhutas president Ilves Vabariigi Presidendi Kantselei vahendusel.

President Ilves loetles oma sõnavõtus Euroopa ees seisvaid väljakutseid, nentides, et miljon põgenikku ja sisserändajat Euroopas sel aastal ning ennustuste kohaselt veel kaks miljonit järgmisel kahel aastal, seavad kahtlemata pinge alla ühiskondliku sidususe ja rõhuvad meie eelarvet. "Murettekitavaks on aga üleskutsed taastada piire Schengeni ala sees. Mõned riigid keelduvad põgenikke vastu võtmast, teised tunnevad, et ei suuda kuidagi toime tulla nende maale tulvava inimhulgaga. Populistlikud poliitikud kütavad üles sisserändajate vastaseid meeleolusid," lisas ta.

Presidendi sõnul on oluline kontrollida ja kaitsta Euroopa Liidu välispiire: "Kontrollimatu migratsioonivool on oht meie kodanike turvalisusele. Kuid samas ei tohi sulgeda piire nendele, kes tõesti vajavad abi."

President Ilves kommenteeris ka hiljutisi traagilisi sündmusi Pariisis ja võitlust terroriorganisatsiooniga ISIS. "Pariisi sündmused peavad Euroopa Liidu liikmesriike lähendama. Terrorirühmituse Daeshi eesmärgiks on Läänt hirmutada seni, kuni me loobume oma vaba ühiskonna alustaladest ning solidaarsusest," ütles riigipea. "Euroopa peab hoolima oma julgeolekust, aga Euroopa ei tohi karta."

Euroopa julgeolekust ja Venemaa-Ukraina kriisist rääkides märkis riigipea, et iseseisvad riigid, ükskõik kui väikesed, peavad 21. sajandil saama ise enda eest rääkida. "Me teame vägagi hästi Euroopa ajaloost, et kui pigistada agressiooni ees silm kinni, toob see kaasa veelgi suuremad probleemid tulevikus," sõnas president Ilves.

President Ilves viitas oma sõnavõtus ka Suurbritannia kunagise vasakpoolse välisministri Ernest Bevini panusele NATO loomisel.

Rahvusvahelise strateegiliste uuringute instituuti tulid president Ilvest kuulama Briti parlamendiliikmed, diplomaadid, Londoni välispoliitika mõtlejad, valitsusasutuste töötajad ja IT-eksperdid.