"Oleksin palju ärevam, kui meie julgeolek sõltuks ainult Lissaboni lepingu artiklist42.7 ja lahkuks üks kahest Euroopa Liidu riigist, millel on tõsiseltvõetav sõjavägi," kirjutas Ilves Twitteris inglise keeles. ("I'd be more alarmed if my security relied only on Article 42.7 of the EU Treaty and 1 of only 2 EU members with a serious military leaves.")

Pärast otsuse selgumist eile ütles Ilves, et liikmesriikide juhid peavad kiirelt otsustama, kuidas edasi liikuda.

"Ühendkuningriigi kodanikud on rahvahääletusel oma sõna öelnud. Otsus oli mulle ja Euroopa Liidule pettumus, kuid loomulikult ülejäänud 27 liikmesriiki aktsepteerivad seda.

Mida tähendab lahkumisotsus Ühendkuningriigile ja Euroopa Liidule poliitiliselt ning majanduslikult, ei ole võimalik täna veel lõpuni ennustada. Isiklikult loodan, et sel on ühendav mõju EL27-le.

On selge, et ülejäänud liikmesriigid peavad juba praegu kujundama oma hoiakuid ja suhtumise nii brittide referendumi tulemusse kui ka edasisse. Rahvahääletuse tulemusest tõukuv turbulents finantsturgudel loob kiirelt uue reaalsuse. Mida kiiremalt Euroopa Liidu liikmesriikide juhid otsustavad, kuidas edasi, seda tugevam on tulevikus Euroopa Liit ja seda väiksemad on Ühendkuningriigi rahvahääletuse kahjud meie ühenduse kodanikele.

Ei tasu ka unustada, et Ühendkuningriik jääb osaks lääne väärtusruumist, majandusest ja julgeolekust. See on meie kõigi huvides.

Ühendkuningriigi staatus Euroopa Liidus esialgu ei muutu. Sealne valitsus peab esitama Lissaboni leppe artikkel 50 alusel lahkumisavalduse, mille järel toimuvad esialgsetel hinnangutel umbes kahe aasta vältel lahkumisläbirääkimised, mille üks osapool on Ühendkuningriik ning teisalt Euroopa Liidu 27 liikmesriiki."