Eesti riigipea sõnul on ligi aasta tagasi liitumisavalduse esitanud Serbia edasiminek Euroopa Liidu suunas olnud “Serbia pühendumust kinnitav”.

“Aeg on küps astuda Serbia lõimumisteel järgmine samm. Selleks oleks Euroopa Liidu välisasjade nõukogu otsus viia Serbia liitumisavaldus Euroopa Komisjoni, ” ütles president Ilves.

“Euroopa Liidul on Serbia toetamisega võimalik näidata ühenduse lähinaabreile, et me mõistame ja toetame riike, kes on edukad Euroopa Liiduga lähenemisel. See tihendab meie omavahelisi väärtustel põhinevaid suhteid ning suurendab stabiilsust mitte ainult Lääne-Balkanil, vaid kogu Euroopas,” rõhutas Eesti riigipea

Kõneldes Kosovo teemast, pidas president Ilves oluliseks ÜRO Peaassamblee äsjast resolutsiooni ning Euroopa Liidu valmidust vahendada Belgradi ja Priština vahelist dialoogi.

“Ma tervitan teie sõnu, president Tadić, pärast rahvusvahelise kohtu arvamust Kosovo iseseisvusdeklaratsiooni asjus, kui te ütlesite, et Serbia liikumine Euroopa Liidu poole jätkub ning Euroopa Liit vajab sellist Serbiat, mis suudaks Kosovo küsimuse konstruktiivselt lahendada,” sõnas president Ilves. “Olulised märksõnad on siin — nagu Euroopa Liidus laiemaltki — head suhted naabritega, piirkondlik koostöö ja dialoog.”

Eesti ja Serbia riigipeade sõnul on kahe riigi nii poliitilised kui ka majanduslikud suhted viimastel aastatel selgelt tihedamateks muutunud.

Majandussuhetes on olulised koostöö info- ja kommunikatsioonitehnoloogia ning põlevkivi töötlemise tehnoloogia arendamise ja kasutamise vallas. Esimesel juhul on Serbial juba kasutada Eesti riigile kuuluv X-tee tarkvara ning mitmed meie info- ja kommunikatsioonitehnoloogia firmad tunnevad huvi tegevuse alustamise või laiendamise vastu Serbias. Teisel juhul soovivad Eesti firmad teha Serbiaga koostööd sealsete põlevkivivarude kasutamises. Siin on tuntav ka Serbia-poolne soov toetuda Eesti oskusteabele, mida kinnitab Viru Keemiagrupi ja Belgradi ülikooli tihe läbikäimine.

President Tadić kohtub Eestis ka Riigikogu esimehe Ene Ergma ja peaminister Andrus Ansipiga. Eesti riigipea annab külalise auks ametliku õhtusöögi.