"Muresid ja lahendamata probleeme meil jätkub, sest Eesti elanikkond kahaneb ja vananeb, riik ääremaastub. Me kipume rahvana killustuma ja kapselduma. Liiga paljud meie hulgast ei tule toime," rääkis president oma kõnes.

"Neid ohte tuleb tunnistada, nende lahendamise ja leevendamisega vaeva näha. Mõistuse ja südamega, mitte aga sõites nende seljas poliitilise kasu ootuses. Neid probleeme saame lahendada ühiselt, mitte üksteisele vastandudes."

"Hirmutamine ja ülbus ammutavadki jõudu just ebakindlusest. Ega selle vastu muuga ei saa, kui ausa ja sirge jutuga; väärtuste ja põhitõdedega, mis hoiavad elus meile selgeid arusaamu: Et sõnavabadus on võimalus karistust kartmata oma seisukohta avaldada, aga mitte solvata, mõnitada või sõimata,
et elementaarne viisakus pole poliitiline korrektsus, et labasus pole inimõigus, et pereväärtusi kaitstes me tõesti kaitseme ega vihka inimesi, et vale pole tõde, vaid ikka ja alati vale."

"Mulle, head kuulajad, on need valikud selged. Neist olen lähtunud kogu elu, ja oma töös vabariigi presidendina. Siin ma kompromissikohta ei näe. Ega näe ka edaspidi. Ei isiklikult ega institutsionaalselt, " rääkis president Ilves oma kõnes.